Maatregelen aan het wegdek

woensdag 19 augustus 2009
timer 4 min
Ui
Uit diverse onderzoeken en ervaringen blijkt dat een aanzienlijk deel van het fijnstof (PM10 ) langs wegen afkomstig is van het wegdek. Dit kan lokaal tot hoge concentraties fijnstof leiden. Daarnaast blijkt dat de emissies per soort wegdek verschillen. Dat blijkt uit onderzoek van het Innovatieprogramma Luchtkwaliteit.

De concentraties gaan omlaag als het wegdek wordt gesproeid of nat geveegd. Hiermee zijn in Trondheim (Noorwegen) en Düsseldorf (Duitsland) positieve ervaringen opgedaan.

Het Innovatieprogramma Luchtkwaliteit onderzoekt de manieren waarop het reinigen van een wegdek kan bijdragen aan een verbetering van de luchtkwaliteit op en rond snelwegen. Daarnaast doet het innovatieprogramma onderzoek naar het verschil in emissies op verschillende soorten asfalt (o.a. DAB en ZOAB).

Wat is fijnstof?
Bij de opwerveling van fijnstof gaat het met name om de fractie PM2,5 tot PM10. Deze grovere deeltjes fijnstof (PM2,5 tot PM10 ) bestaan voornamelijk uit bandenslijpsel, deeltjes van remvoeringen, slijtage van asfalt en ander stof dat op de weg ligt. De kleinere deeltjes (tot PM2,5) zijn vooral roetdeeltjes uit de uitlaat van voertuigen.

Proef Nijmegen 2006
In juni 2006 heeft het innovatieprogramma samen met de gemeente Nijmegen een proef gehouden om bestaande reinigingstechnieken te testen op een lokale weg. De proef is zowel op het bestaande DAB (dicht asfalt beton) als op het speciaal daarvoor aangelegde ZOAB (zeer open asfalt beton) gehouden.

Metingen Nijmegen
De metingen die in de zomer van 2006 zijn verricht, tonen aan dat:
- De grovere fractie het grootste deel van de gemeten concentratie uitmaakt en lokaal sterk(er) fluctueert.
- Hieruit blijkt ook dat de PM10 -concentraties zeer fors dalen bij regenval omdat daarmee opwerveling wordt tegengegaan.
- Bij de proeven werd geconstateerd dat de emissie van de nieuwe ZOAB-laag significant lager waren dan van het DAB.
- Het nat sproeien van DAB leidde tot een lagere emissie van fijnstof voor die dag.
- Naar verwachting wordt met sproeien en/of frequent nat vegen een effect (4-5 µg/m3) bereikt als we ervan uitgaan dat de hele weg in DAB was uitgevoerd.
- ZOAB zou een verbetering geven van 8 µg/m3.

 

2007/2008 Prijsvraag Schoner, stiller en homogener asfalt
Het reinigen van een snelweg is praktisch wat moeilijker uitvoerbaar dan het reinigen van een lokale weg vanwege de snelheid van de reinigingswagens (binnenstedelijk niet meer dan 5 km/h). 

Voor dit specifieke onderdeel heeft het innovatieprogramma een prijsvraag uitgeschreven voor marktpartijen. Hierin werd gevraagd om met innovatieve manieren dit principe ook op een snelweg te kunnen toepassen. Zie prijsvraag 'Schoner, stiller en homogener asfalt'.

De ideëen van de drie prijswinnaars zijn in mei 2007 op de A50 bij Beekbergen beproefd. De eindrapporten zijn hiervoor beschikbaar (zie: Publicaties in de rechterkolom).

Vervolgonderzoek 2009
De resultaten van de uitgevoerde onderzoeken hebben aangegeven dat het nat sproeien met behulp van calciumchloride een bijdrage kan leveren aan de reductie van opwervelend fijnstof.

Om meer meetdata te verkrijgen, is het innovatieprogramma in 2009 nog twee praktijkproeven op de A73 gestart. Op dit moment vindt de  laatste praktijkproef plaats.

Meetmethode
Bij deze praktijkproeven wordt naast het effect van het sproeien op de opwerveling van fijnstof ook gekeken welke meetmethode daarvoor het meest geschikt is. Hierbij wordt aangegeven welke factoren de metingen kunnen beinvloeden.Daarnaast wordt onderzocht welke mogelijkheid er is om tot een eenduidig meetprotocol en meetprocedure te komen.

 

 

 

REACTIES

Mbt. voornoemd artikel in Verkeerskunde, je kunt natuurlijk fijnstof van de

weg vegen. Je kunt ook stimuleren dat het er niet of minder op komt. Ik heb

me laten vertellen dat 25-40% van het PM 2.5-10 bandenstijtsel en

remslijpsel is.

Banden slijten altijd, maar lage sportbanden slijten ongeveer 2-3x meer

rubbervolume per km dan gewone banden. Ze zijn breder en de rijstijl werkt

meer slijten in de hand.

Trommelremmen laten minder slijpsel rondwaaien dan schijfremmen. Hoeveel

weet ik niet.

Sportbanden zouden een mileutax moeten krijgen van 200-300% omdat ze zoveel

ook meer vervuilen dan normale banden.

Onderzoek naar betere banden en gesloten remsystemen zou gestimuleerd moeten

worden.

 

met vriendelijke groet

Jan Helmer 

Innovatieprogramma Luchtkwaliteit

 
Auteur: Joske van Lith

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.