Maatregelenvizier helpt gemeenten met het inrichten van de anderhalvemetersamenleving

donderdag 25 februari 2021

Nu we als samenleving al bijna een jaar te maken hebben met de coronapandemie en de daarbij behorende maatregelen, faciliteerde de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) drie online bijeenkomsten waarin gemeenten hun ervaringen konden delen over druktebeheersing in coronatijd. Het maatregelenvizier is tot stand gekomen door het initiatief Maaksamenruimte.nlVia het maatregelenvizier worden voorbeelden en ervaringen gedeeld die overal worden opgedaan bij de inrichting van de 1,5 meter samenleving.

Gemeenten spelen een belangrijke rol in het beheersen van drukte en bij het ondersteunen van de lokale gemeenschap. De anderhalvemetersamenleving is nog relatief nieuw, net als de middelen die gemeenten hebben om de veiligheid te waarborgen op dit vlak. Om het onderling delen van lessen en ervaringen te bespoedigen koos VNG voor een serie van rondetafelbijeenkomsten, onder begeleiding van van crowd management-experts van het Event Safety Institute.

De sessies waren ingedeeld in clusters over vrijetijdshotspots, binnensteden en evenementen en markten. Al eerder schreef het Event Safety Institute de handreiking crowd management in de openbare ruimte in opdracht van de VNG. Als aanvulling op de theorie staan best practices en ervaringen van verschillende gemeenten nu centraal.

Vrijetijdshotspots

Op zogenoemde 'vrijetijdshotspots' zijn nieuwe bezoekerspatronen ontstaan, omdat Nederlanders nu veel de natuur opzoeken, zoals bossen en stranden. Dit levert ook meer parkeerdruk op, ook als de gebieden zelf op zich nog genoeg ruimte hebben. Spreiding is daarbij van belang, om te voorkomen dat alle bezoekers op hetzelfde moment hetzelfde pad gebruiken. Zo is op Texel door de gemeente, rederij, ondernemers en de VVV een app ontwikkeld om de drukte bij te houden en bezoekers te kunnen informeren. 

Binnensteden

In de binnensteden gaat veel aandacht uit naar winkelgebieden en horecagebieden, waar gemeenten nieuwe elementen introduceerden zoals gescheiden looproutes, eenrichtingsverkeer, fietsverboden en extra ruimte voor terrassen op de momenten dat deze open mochten. Omdat een binnenstad lastig te reguleren is en geheel afsluiten onwenselijk, levert dit extra uitdagingen op, zeker als de terrassen op termijn weer open mogen. 

Evenementen en markten

Evenementen en markten vormen een bijzondere uitdaging om 'coronaproof' te organiseren. Zelfs bij een relatief klein evenement is al veel nodig om (te veel) drukte te voorkomen. Waarschuwen aan publiek kan helpen. Op een markt is afstand houden vaak lastig, zeker bij het in de rij staan of bestellen bij kraampjes. Daarnaast kan het zijn dat mensen 'regelmoe' worden. 

 

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.