Managementteam Watertekorten verdeelt water Nationale regenton

donderdag 2 augustus 2018
timer 2 min
De
De scheepvaart en landbouw(verkeer) krijgen problemen door de aanhoudende droogte. Er is landelijk een grotere vraag naar water dan wat er aan regen valt en via de rivieren ons land binnenstroomt. Hierdoor zijn er in de komende weken mogelijk maatregelen nodig om het water te verdelen. Minister Van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) heeft op 2 augustus aan de Tweede Kamer laten weten dat de ‘waterverdeling’ bij het Managementteam Watertekorten MTW te beleggen.

Rijkswaterstaat, waterschappen, provincies, betrokken ministeries en de drinkwaterbedrijven hebben en blijven in dit MTW samen op landelijk en regionaal niveau de verdeling van het water bespreken en op elkaar afstemmen. Het tekort aan water heeft vooral gevolgen voor de landbouw, de natuur, scheepvaart en industrie omdat er simpelweg minder voorraad is aan water in rivieren, sloten en meren. Er is geen tekort aan water uit de kraan, zelfs bij langdurig aanhoudende droogte komt de drinkwatervoorziening niet in het gedrang.

Problemen voor scheepvaart en landbouwverkeer
Voor de scheepvaart geldt dat schepen door de lagere waterstand niet meer optimaal kunnen worden beladen en dat ook de wachttijden bij de sluizen toenemen. De industrie kan het koelwater in sommige gevallen niet meer kwijt. Minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) heeft vanwege de droogte besloten praktische knelpunten weg te nemen door regels te versoepelen. Zo wordt ingezet op een langere uitrijdperiode van mest op akkers.

Regenton
De afgelopen periode hebben de betrokken partijen hard gewerkt om de droogte het hoofd te bieden. In het IJsselmeer, Markermeer en Volkerak-Zoommeer is extra zoet water vastgehouden, waardoor ze nu dienstdoen als een nationale regenton. Op de hoge zandgronden in het oosten en zuiden van Nederland zijn sproeiverboden ingesteld, naast enkele regionale sproeiverboden in het westen en het noorden. Hoewel er genoeg drinkwater is in heel Nederland, wordt iedereen opgeroepen om zelf ook een bijdrage te leveren aan het verminderen van de vraag naar water door zuinig te zijn met water op de piekmomenten ’s morgens en ’s avonds en water niet te verspillen.

Meer informatie: www.rijksoverheid.nl/droogte

 

 
Auteur: Redactie

Onder meer in het IJsselmeer is extra zoet water vastgehouden, waardoor het nu dienstdoet als een nationale regenton

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.