Marktconsultatie iCentrale gestart

donderdag 16 mei 2019
timer 2 min

Marktpartijen hebben samen met het ministerie van IenW, gemeenten en provincies oplossingen ontwikkeld voor efficiënt en effectief stads- en wegbeheer. Decentrale overheden kunnen mobiliteit, veiligheid en slimme centrales nu inkopen als dienst. De marktconsultatie voor deze iDiensten is nu gestart. Alle aanbieders van oplossingen die stads- en wegbeheer beter en goedkoper maken kunnen inschrijven.

Marktconsultatie

De marktconsultatie van het programma iCentrale is gestart. Op aanbestedingsplatform TenderNed zijn alle documenten gepubliceerd, waarmee partijen hun interesse in het aanbieden van iDiensten kenbaar kunnen maken.

Met deze marktconsultatie start de daadwerkelijke landelijke uitrol van iDiensten. Decentrale overheden realiseren met deze iDiensten eenvoudiger en goedkoper hun maatschappelijke beleidsdoelen: het bedienen van bruggen en sluizen, het bewaken en bedienen van tunnels en het uitvoeren van verkeersmanagement, stadsbeheer en -toegang, crowdmanagement en parkeerbeheer. Ook voor decentrale overheden waarvoor een eigen bediencentrale niet haalbaar is, komen deze diensten nu binnen bereik.

Gestandaardiseerd en stapsgewijs

Landelijke standaardisatie volgens de CROW-standaarden maakt het slim combineren van oplossingen voor meerdere decentrale overheden mogelijk. Het CROW stappenplan ‘Afnemen iDiensten door gemeenten en provincies’ schetst hoe decentrale overheden gestructureerd en stapsgewijs hun eigen situatie en ambities kunnen vertalen naar slimme iDiensten die hierop aansluiten en komen tot een afgestemde rolverdeling tussen overheden en private dienstverleners. Vanuit het landelijke programma iCentrale is een compact team van experts beschikbaar om decentrale overheden hierbij te faciliteren. 

Fase 3

Nu de iDiensten beschikbaar zijn, gaat het landelijke programma iCentrale Fase 3 in (2019-2023), waarin sprake is van een ‘level playing field’: marktpartijen hebben een gelijke uitgangspositie bij de aanbesteding. De private partijen die hebben bijgedragen aan het ontwikkelen van de iDiensten zijn ‘ontkoppeld’. Nu staat deelname open voor iedere aanbieder: ook ‘nieuwe’ partijen kunnen deelnemen.

Krachtenbundeling

Het afnemen van iDiensten ondersteunt de Digitaliseringsopgave van overheden en is onderdeel van de Krachtenbundeling, die de minister van IenW bekend zal maken op 3 juni a.s. bij de opening van het ITS European Congress in Brainport Eindhoven.

Oplossingen landelijk beschikbaar

Nu de iDiensten landelijk beschikbaar zijn, gaat het programma iCentrale een nieuwe fase in: decentrale overheden met én zonder eigen bediencentrales kunnen vanaf nu met iDiensten profiteren van de voordelen van een iCentrale.

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.