Martin Guit, gemeente Rotterdam: 'De tendens is dat het werk nog veel integraler wordt'

donderdag 22 december 2016
timer 2 min
Martin Guit, mobiliteitsstrateeg voor de gemeente Rotterdam: 'Een omslag die van verkeerskundigen vraagt om meer mensen en ook andere mensen te betrekken bij mobiliteit en te luisteren naar hun wensen. Bij ons is dat ook niet vanzelf gegaan.'


 

‘Mobiliteit is een middel dat bijdraagt aan gezondheid van mensen en aan de economische kracht van een stad. Als ouderen niet kunnen fietsen is dat slecht voor hun gezondheid en als jonge mensen onvoldoende toegang hebben tot activiteiten en tot banen, dan is dat slecht voor de sociaal-economische ontwikkeling van henzelf en van de stad.

Vanuit dit denken hebben we het Rotterdams verkeersplan opgesteld en gaan we het nu ook uitvoeren. Een omslag die van verkeerskundigen vraagt om meer mensen en ook andere mensen te betrekken bij mobiliteit en te luisteren naar hun wensen. Bij ons is dat ook niet vanzelf gegaan. Samen met Derk Loorbach en Chris Roorda van de Erasmusuniversiteit (transitiekunde) hebben we het traject ‘mobiliteitsarena’ doorlopen om een nieuwe, integrale en duurzame manier van werken te institutionaliseren.

Tijdens een aantal bijeenkomsten zijn verschillende personen die iets met Rotterdam en met mobiliteit hebben bij elkaar zijn gekomen om na te denken over het mobiliteitsvraagstuk en om een duurzaam netwerk te vormen. Kernpunt van de nieuwe werkwijze is betrokkenen aan de voorkant input laten geven en dat ook in je beleid laten terugkomen. Niet iedere verkeerskundige kan dat. Je moet loskomen van de papieren wereld. Ik denk dat wij het al aardig doen, maar op provinciaal en Rijksniveau wordt dat nog een hele stap, lijkt me. Het is goed als de opleidingen hierop anticiperen. De tendens is dat het werk van de verkeerskundige nog veel integraler wordt.

Martin Guit, mobiliteitsstrateeg voor de gemeente Rotterdam

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.