Meebewegen in een veranderende markt

maandag 29 januari 2024

Richard van der Valk (links) en Remco van der Wielen

Nederland staat voor grote uitdagingen, ook op het gebied van infrastructuur. Denk bijvoorbeeld aan de grote renovatieopgave, maar ook aan de energietransitie, uitdagingen voor bouwvergunningen en inzet van personeel. Vialis beweegt mee met een dynamische en uitdagende markt.

Vialis heeft afgelopen jaar benut om VES, Asset Insight en VIAM onder de paraplu van Vialis te verenigen. “Daarbij hebben we respect gehad voor de bestaande bedrijfscultuur van zowel Vialis als van de ingevoegde onderdelen”, stelt operationeel directeur Remco van der Wielen, “en ik denk dat we daar goed in geslaagd zijn.”

Vervangingsopgave

Vialis richt zich op de uitdagingen van deze tijd. Eén daarvan is de grote renovatie- en vernieuwingsopgave. Veel bruggen, tunnels en sluizen zijn aan het einde van hun technische levensduur of hebben onderhoud nodig. Dat werk zit er al een tijd aan te komen, maar wannéér dat is nog niet helemaal duidelijk. “We zien dat er wel een en ander op de markt wordt gezet, maar ook veel werk dat vooruit geschoven wordt, of op de markt komt met contractuele condities die risicovol zijn voor de aannemende partij. Het is niet altijd duidelijk voor marktpartijen wanneer opdrachten op de markt komen. Dat maakt het lastig om inschattingen te maken. Er wordt al jaren gezegd dat er veel renovaties aan zitten te komen, dus dan reserveren we capaciteit. Als dat dan niet komt, moeten we snel schakelen en zorgen dat de beschikbare mankracht anders ingezet wordt”, vertelt directeur onderhoud en projecten Richard van der Valk.

De risico’s van werk dat wél komt, mogen ook niet  worden vergeten. Van der Wielen: “Dat ligt bij renovatie anders dan bij nieuwbouw. Bij iets nieuws zijn er ook risico’s, bijvoorbeeld over de grondcondities en dergelijke, maar dat kun je vooraf goed in kaart brengen. Als je iets gaat renoveren weet je vooraf vooral heel veel níet, van de staat van het staal tot hoe de hydraulica in elkaar steekt en is onderhouden. Dan moet je aannames doen voor de start van het werk. Natuurlijk mag je dat van Vialis verwachten, maar wat nou als je iets tegenkomt dat gewoon helemaal weggerot is? Tandwielen kun je bijvoorbeeld vaak oppoetsen en hergebruiken, maar als je ze moet vervangen, voor wie is dat risico dan? Ligt dat bij de opdrachtnemer of bij de opdrachtgever? Wij zijn continu met onze opdrachtgevers in gesprek hoe we acceptabele contractvoorwaarden kunnen scheppen waarin de risico's eerlijk zijn belegd.”

Omgaan met schaarste

De vervangingsopgave is zeker niet het enige waar Vialis mee te maken heeft. Ook schaarste speelt een steeds prominentere rol. Schaarste aan personeel, maar ook aan materiaal en aan ruimte, zowel letterlijk als figuurlijk in de vorm van stikstofruimte. Dat valt samen met de energietransitie. Van der Wielen: “Er is een enorme woningbouw behoefte in Nederland. Een groot deel van deze woningen zal in bestaand stedelijk gebied worden gebouwd. Om deze gebieden toch leefbaar te houden, zijn slimme mobiliteitsoplossingen nodig waar Vialis erg goed mee kan helpen.”

Toekomstbestendig

Vialis heeft vanuit haar kracht, de integrale aanpak, de organisatie sterker gemaakt. "De uitdagingen van vandaag en morgen kunnen we invullen, omdat we aanwezig zijn in de hele waardeketen van assets", vertelt Van der Wielen. “We bieden slimme oplossingen om de veiligheid, beschikbaarheid en doorstroming op weg, water, spoor en op luchthavens te realiseren. Zo zijn we beter in staat om commerciële kansen te benutten.”

Met haar innovatieve kennispartners kan Vialis haar oplossingen nog verder verrijken. “Samen zorgen we er namelijk voor dat we klaar staan voor de toekomst!” sluit Van der Valk af.

Smart Infra Experience

2023 was ook het jaar waarin Vialis voor het eerst samen met verschillende partners de Smart Infra Experience organiseerde, een bijzonder geslaagd evenement waar kennis en praktijk elkaar wisten te vinden en versterken. Het evenement vond plaats in oktober in Den Bosch. De voorbereidingen voor de volgende editie, in 2025, zijn al in gang. Meer weten? Kijk ook eens op smartinfraexperience.nl.

 

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief