Meer aandacht voor lucht en mobiliteitsmanagement in Nota Mobiliteit III

vrijdag 20 mei 2005
timer 2 min

In deel drie van de Nota Mobiliteit, die eind juni verschijnt, komt extra aandacht voor maatregelen ter verbetering van de luchtkwaliteit. Als onderdeel hiervan staat ook mobiliteitsmanagement hoger op de prioriteitenlijst. Ter stimulering hiervan zal de verkeersminister vanaf 2005 elk jaar een innovatieprijs uitreiken aan het bedrijf of project dat er het best in slaagt de vervoersvraag tijdens de spitsuren terug te dringen. Dit zei topambtenaar S. Riedstra van het ministerie van Verkeer en Waterstaat tijdens het Nationaal Congres Mobiliteitsmanagement dat 19 mei plaatshad. Het congres is georganiseerd door de Vereniging Mobiliteitsmanagement VM2.

Zes beleidsonderdelen krijgen in de Nota Mobiliteit III meer aandacht, waaronder het prijsbeleid, openbaar vervoer, de luchtkwaliteit en mobiliteitsmanagement. ,,Deze onderdelen hebben nauw met elkaar te maken en zullen een noodzakelijke bijdrage moeten leveren aan het mobiliteitsbeleid’’, aldus de directeur-generaal personenvervoer. Volgens Riedstra ligt een belangrijk deel van de uitvoering in handen van decentrale overheden, aan wie een integrale, gebiedsgerichte aanpak zal worden gevraagd. Het ministerie laat momenteel onderzoeken welke juridische mogelijkheden decentrale overheden hebben om zonodig dwingende afspraken te maken met bedrijven. Het gaat hierbij om mogelijkheden van parkeermanagement, de Wet Personenvervoer 2000, de Wet milieubeheer, het bestemmingsplan en de bouwvergunning.

Volgens Riedstra zal de minister ook maatregelen nemen om mobiliteitsmanagement te stimuleren. Drie nieuwe maatregelen kondigde hij aan: ten eerste wordt mobiliteitsmanagement integraal onderdeel bij MIT-verkenningen. Dit betekent dat er bij de aanpak van knelpunten in de verkenningenfase naast de huidige aanpak ook expliciet moet worden onderzocht of mobiliteitsmanagement een oplossing is. Voorts komt er een innovatieprijs, om vernieuwingen te stimuleren. ,,Innovaties scoren nu nog niet hoog binnen de sector van personenvervoer. Met een innovatie-award hopen we dat nieuwe pilots van de grond komen’’. Aanjager hiervan wordt het V&W-beraad Kennis en Innovatie, waarin vertegenwoordigers van het bedrijfsleven, kennisinstellingen en overheid zitten. Ook wil het ministerie decentrale overheden meer steunen om bedrijven en instellingen over te halen aan mobiliteitsmanagement te gaan doen. ,,We onderzoeken of er scherpere maatregelen hiervoor zijn te vinden’’.

In deel drie van de Nota Mobiliteit zijn de inspraakreacties verwerkt. Gekoppeld aan deze versie, die eind juni naar het kabinet wordt gestuurd, komt ook een uitvoeringsagenda. Waarschijnlijk wordt de nota pas na het zomerreces in de Tweede Kamer besproken.

verkeerskunde artikel
mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.