Meer en veiliger 'rateltikkers' nodig

dinsdag 14 juni 2005
timer 2 min

Veertig procent van alle bestaande 'rateltikkers' is onbewaakt. Dat wil zeggen: of ze al dan niet functioneren blijft onopgemerkt. Dat is een van de manco's bij het geluidssignaal bij voetgangersoversteekplaatsen voor blinden en slechtzienden. Tegelijk vindt de Federatie Slechtzienden- en Blindenbelang dat meer oversteekplaatsen met akoestisch signaal moeten worden uitgerust.

Op dit moment telt Nederland 625.000 blinden en slechtzienden. De groep visueel gehandicapten, zoals ouderen met staar, neemt de komende jaren alleen maar toe.
De Contactgroep Verkeersregeltechnici Nederland (CVN), gevormd door deskundigen van de verschillende wegbeheerders, politie, onderwijs, adviesbureaus en industrie, formuleerde al twaalf jaar geleden moderne eisen voor akoestische signalering. Tot nu toe bleef de CVN hiermee echter een roepende in de woestijn. 'Een visueel gehandicapte heeft recht op dezelfde veiligheid als ieder ander', zegt secretaris Cor Struijf. De contactgroep haakt nu aan bij het initiatief van de blindenfederatie om in het algemeen meer aandacht te vragen voor de visueel gehandicapte.
Van de rond vijfduizend VRI’s in Nederland is 20 à 30 procent uitgerust met audio-signalering voor blinden/slechtzienden. In de vier grote steden is het echter wel 60 procent, schat Struijf. In Amsterdam, Rotterdam en Den Haag worden bovendien consequent bewaakte installaties gebruikt. Net zoals dat bij verkeerslichten het geval is, wordt gecontroleerd of de rateltikker wel of niet functioneert. Ontbreekt zo'n beveiliging, dan kan een blinde de straat op worden gestuurd terwijl de kust allerminst veilig is. In het verleden zijn daarmee ook ongevallen gebeurd, weet Struijf.
Een misstand is ook dat vandaag de dag nog steeds 'rateltikkers' worden geplaatst met alleen het snelle geluidssignaal: de situatie waarbij overgestoken kan worden. Het is te vergelijken met een verkeerslicht voor zienden met alleen groen. Dit laat volgens Struijf zien dat veiligheid bij de akoestische signalering nooit een centraal, leidend thema is geweest.
De CVN wil bij de nieuwe campagne van de blindenfederatie aanhaken om het 'oude', maar tot nu toe onderbelichte, programma van eisen voor akoestische signalering alsnog onder de aandacht te brengen. Struijf beklemtoont dat het destijds is opgesteld in overeenstemming met zintuigfysiologisch onderzoek door TNO. Ook loopt het in de pas met het CROW-praktijkboek ‘Toegankelijkheid openbare ruimte’.
Het eisenpakket is te downloaden via www.dynamicom.nl

verkeerskunde artikel
mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.