Meer P+R-terreinen bij snelwegen

maandag 20 juni 2005
timer 2 min

In het kader van het Bereikbaarheidsoffensief Noordelijke Randstad worden diverse P+R-terreinen ingericht langs snelwegen, vanwaar automobilisten hun reis per openbaar vervoer kunnen voortzetten. Een ervan is begin dit jaar geopend bij ’t Oor in Almere. De locatie even voor de Hollandsche Brug, het filegevoelige deel van de A 6, leent zich uitstekend voor een overstap op de bus.

Een bestaand provisorisch terreintje is opgeknapt en het aantal parkeerplaatsen uitgebreid van 45 naar 100. Bij gebleken succes kunnen nog meer parkeerplaatsen worden aangelegd. Parkeren is gratis; forenzen kunnen voor hun busrit gebruikmaken van het bestaande kaartassortiment van Connexxion.
Vrijwel alle streeklijnen en een aantal zware stadslijnen komen er langs. Het transferium is in eerste instantie bedoeld voor forenzen met bestemming Amsterdam Zuidoost, het Amstelstation, Hilversum en Bussum. De buslijnen naar Amsterdam zijn ondanks de Flevospoorlijn nog steeds dagelijks goed bezet, mede omdat Almere Haven met 25.000 inwoners niet langs het spoor ligt. De bussen rijden over de vluchtstrook en vrije busbanen, zodat de reistijd naar bijvoorbeeld Amsterdam Zuidoost maar 25 minuten bedraagt.
‘Dit helpt om auto’s van de A 6 af te krijgen’, aldus beleidsmedewerker Harrie de Heij van de gemeente Almere. ‘In de toekomst valt ook te denken aan een lokale functie van het transferium. Vooral op zaterdag. Als de parkeerdruk en parkeertarieven in het centrum te hoog worden, is dit een ideale optie.’
Volgens Connexxion-woordvoerder Herman Opmeer is het transferium weliswaar een aantrekkelijk alternatief voor de auto, maar zijn forenzen een lastige doelgroep voor het busbedrijf. ‘De band met de auto is bijzonder sterk. Vrijheid, gemak, snelheid, status. Keerzijde zijn de files. Daar spelen we dan op in.’
Op een viertal benzinestations langs de A 6 hebben promotieteams van Connexxion autoruiten gewassen en daarbij 2000 folders uitgedeeld met als titel ‘Relaxxed de file ontwijken’. Zo’n zestig personen vulden de bijbehorende coupon in voor een gratis weekkaart voor de betreffende buslijnen. De actie viel helaas samen met de beruchte sneeuwweek begin maart, waardoor bussen niet op tijd of helemaal niet reden. Niettemin vonden de deelnemers de actie voor herhaling vatbaar. Het P+R-terrein was tijdens de actie duidelijk voller dan anders.

verkeerskunde artikel
mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.