Meer ruimte om PFAS-houdende grond te verzetten

woensdag 1 juli 2020

Op basis van nieuw onderzoek komt er meer ruimte om PFAS-houdende grond en bagger te kunnen verzetten. Het onderzoek is uitgevoerd door het RIVM en onderzoeksbureau Deltares. In overleg met VNG, IPO, UvW en het bedrijfsleven is er op drie fronten nu meer ruimte: er geldt een hogere achtergrondwaarde voor de landbodem, het verschil in regels voor toepassing van grond en bagger vervalt en er komt meer ruimte voor het verantwoord toepassen van PFAS-houdende grond in bagger en diepe plassen. 

Staatssecretaris van Veldhoven: “PFAS zit wijdverspreid in onze bodem. Dat kunnen we niet wegtoveren. We kunnen wel op een verantwoorde manier voor mens en milieu meer ruimte bieden aan grondverzetters en baggeraars, en tegelijkertijd zorgen dat de bodem niet verder vervuilt. Zodat we onze omgeving en gezondheid beschermen, en de verantwoorde ruimte voor grond- en baggerwerkzaamheden benutten.”

Achtergrondwaarde

De eerste verruiming heeft betrekking op de achtergrondwaarde, die de bestaande kwaliteit van de bodem aangeeft. Het RIVM heeft hiervoor 200 metingen gedaan, op basis hiervan kan een geactualiseerde achtergrondwaarde voor de landbodem voor PFAS worden vastgesteld op 1,4 µg/kg (was 0,8 µg/kg) voor zowel grond als bagger. Hierdoor ontstaan meer mogelijkheden voor het toepassen van grond en bagger op de landbodem. Dit kan tot aan die achtergrondwaarde, zodat de bodem niet vuiler wordt dan deze nu is.

Zelfde regels grond en bagger

Een van de problemen was nog dat onbekend was hoe grond versus bagger zich gedraagt in oppervlaktewater. PFAS-houdende grond kon daardoor niet toegepast worden in oppervlaktewater zoals in diepe plassen, bagger wel. Het RIVM en Deltares constateren constateren dat grond zich net zo gedraagt als bagger.

Diepe plassen

Een knelpunt was dat alleen in diepe plassen die in verbinding staan met de grote rivieren PFAS-houdende bagger toegepast kon worden, en niet in geïsoleerde diepe plassen die niet in verbinding staan met andere wateren.  kon dit nog niet. Na onderzoek blijkt dat nu wel te kunnen. 

Lees hier meer

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.