Meerdere bedrijven delen poolauto’s op Rivium

vrijdag 25 februari 2005
timer 3 min

Bedrijven willen concreet resultaat zien als ze meebetalen aan vervoermanagement. Zo ook op bedrijventerrein Rivium in Capelle aan de IJssel. In september 2004 werd ‘vrijblijvend voorlichten’ vervangen door een inspanningsovereenkomst met hardere afspraken over ieders verantwoordelijkheden. Inmiddels heeft Mobility Mixx poolauto’s geplaatst voor gezamenlijk gebruik door meerdere bedrijven. Medio dit jaar zal ook de vernieuwde people mover Parkshuttle zijn intrede doen op het terrein.

Voor Mobility Mixx is sprake van een primeur. Tot op heden deed het dochterbedrijf van LeasePlan uitsluitend zaken met individuele bedrijven. Op kantorenpark Rivium staan nu voor het eerst poolauto’s opgesteld in de openbare ruimte, bedoeld voor werknemers van diverse omliggende bedrijven. Zij kunnen de drie poolauto’s handig reserveren via de website of het call center van Mobility Mixx voor zakelijke ritten. Voor hun woon-werkverkeer zijn ze dan niet langer veroordeeld tot de privé-auto. De proef duurt een halfjaar. Daarna bekijken de betrokkenen of een permanente oplossing zin heeft.
Op het Rivium zijn momenteel rond de 7000 arbeidsplaatsen, veelal in de zakelijke dienstverlening. Het autogebruik is er hoog. Al zo’n tien jaar wordt op het terrein aan vervoermanagement gedaan om het autogebruik enigszins te beteugelen, overigens met weinig effect. Voorlichting alleen blijkt niet genoeg.
De vereniging Parkmanagement Rivium, het Vervoer Coördinatie Centrum Rijnmond, Mobility Mixx, de gemeente Capelle aan de IJssel en de bedrijven Oranjewoud, Pfizer, PKF Wallast en Sodexho sloten daarom een inspanningsovereenkomst, met als doel de bereikbaarheid van Rivium in de spits te verbeteren. In september 2007 moet het aantal solorijders in de auto zijn teruggebracht van 70 naar 65 procent.
Diverse middelen worden ingezet. Naast de genoemde poolauto’s worden ook carpoolen en fietsgebruik aangemoedigd. De gemeente gaat het parkeren structureren en komt met een fiets- en voetpadenplan.


Parkshuttle
In mei wordt ook de verlengde baan voor de Parkshuttle people mover opgeleverd. De baan is 500 meter doorgetrokken en is nu 1800 meter lang. Het aantal haltes is uitgebreid van twee naar vijf. Ook een aangrenzende woonwijk en het bedrijventerrein Brainpark III worden binnenkort door de parkshuttle bediend.
Exploitant Connexxion heeft zes nieuwe voertuigen laten ontwikkelen door 2Getthere. De eerste generatie Parkshuttles boemelde nogal schokkerig en met een slakkengangetje over de baan. Om de haverklap stonden ze stil omdat het detectiesysteem zelfs vallende blaadjes als obstakel detecteerde. Ook stonden de voertuigen regelmatig wegens storing langs de kant.
Die kinderziekten lijken nu verholpen. Daarnaast zijn de nieuwe voertuigen groter (20 persoons) en comfortabeler. In eerste instantie gaat Connexxion vier maanden testrijden. Na de zomervakantie volgt de officiële ingebruikname.

verkeerskunde artikel
mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.