Meerderheid automobilisten voorstander rekeningrijden
In totaal werden 3263 volwassen Nederlanders ondervraagd. Daarvan is 58 procent voor de invoering van een vorm van rekeningrijden, 20 procent is tegen. Daarmee heeft de meerderheid van de bevolking een duidelijk andere mening dan het kabinet dat kilometerheffing in het regeerakkoord tot taboe verklaarde. Maar I&O-onderzoeker Peter Kanne denkt dat het toch verstandig is dat het kabinet ernaar gaat kijken: "Het kabinet heeft nog een fikse opgave om de CO2-uitstoot terug te dringen. Daar zal dit bij helpen. En kiezers vinden dit een eerlijker systeem dan de motorrijtuigenbelasting, die voor iedereen gelijk is."
Kiezers van zowel CDA als VVD zijn eveneens voorstander van rekeningrijden, zo blijkt uit het onderzoek. Van de Nederlanders die op deze partijen zeggen te stemmen, is respectievelijk 55 procent (VVD) en 57 procent (CDA) voor de invoering van een vorm van rekeningrijden.
Eerlijk belastingstelsel
ANWB vindt dat er een eerlijk, evenwichtig en toekomstbestendig autobelastingstelsel moet komen, zo staat op de website geschreven. “Uiteindelijk moet voor elk motorvoertuig per kilometer de juiste prijs worden betaald: voor het gebruik van het voertuig en van de weg. Het klinkt simpel: betalen voor wat je gebruikt. Maar er zitten ook haken en ogen aan. Als een toekomstig kabinet aan de slag wil met kilometerbeprijzing, dan zal de ANWB dit daarom kritisch beoordelen.” De vereniging stelt In ieder geval drie randvoorwaarden:
- Niet duurder: alle vaste autobelastingen worden volledig afgeschaft. De totale autobelastingen gaan niet omhoog. De automobilist gaat er gemiddeld op vooruit.
- Simpel en betrouwbaar: het betalen per kilometer is zo simpel mogelijk. Begin klein en stel bij waar nodig. De privacy van de automobilist is altijd gegarandeerd.
- Draagvlak onder de automobilist: de overheid moet rekening houden met de wensen en zorgen van de automobilist.

Reactie plaatsen •