Meerderheid jonge automobilisten bereid smartphone weg te leggen in het verkeer

donderdag 4 februari 2021

Van alle Vlaamse leeftijdsgroepen zijn jonge autobestuurders (18-29 jaar) het meest bereid om in “automodus” te gaan – tijdens het rijden de smartphone buiten handbereik te leggen, op “niet storen” of stil te zetten - en zo afleiding in het verkeer te vermijden. 

Tegelijkertijd gebruikt slechts een kwart van de bestuurders uit deze groep de telefoon nooit tijdens het rijden. De resultaten blijken uit onderzoek van de Vlaamse Stichting Verkeerskunde (VSV), in het kader van een nieuwe 'automodus'-campagne. De campagne wordt mede gefinancierd door de Vlaamse overheid. 

 “Automodus” staat voor de bewuste keuze om afleiding in het verkeer te vermijden door je smartphone buiten handbereik te leggen, op “niet storen” of stil te zetten. Jonge bestuurders zijn het meest geneigd om in automodus te gaan telkens ze in de wagen stappen, zo blijkt uit een nieuwe bevraging van de VSV (1): 

 

  • Van de 18-29 jarigen geeft 52% aan bijna elke rit in automodus te gaan. Het gemiddelde voor alle leeftijdsgroepen samen ligt op 44%.
  • 85% van de 18-29-jarigen toont zich bereid om in automodus te gaan en zo afleiding te vermijden, terwijl het gemiddelde voor alle leeftijdsgroepen samen 77% bedraagt.

 

Niettemin komen net de jongere leeftijdsgroepen het vaakst in de verleiding om de gsm te hanteren tijdens het rijden: van de 18- tot 29-jarigen verklaart slechts 24% dit nooit te doen; bij de 30- tot 39-jarigen gaat het om 25%, tegenover 42% in de leeftijdsgroep van 40 tot 54 jaar.

Verder meent 82% van de bevraagden dat het heel normaal is om even niet bereikbaar te zijn als je aan het rijden bent, bij de jongere bestuurders (18-29 jaar) ligt dit aandeel zelfs nog iets hoger (86%). Toch is er een zekere aarzeling om de gsm helemaal aan de kant te laten tijdens het rijden: slechts 59% van alle bevraagden vindt dat geen enkele binnenkomende oproep of melding zo dringend is dat ze dadelijk beantwoord moet worden; op dit vlak zien we geen verschil voor de jongere bestuurders (eveneens 59%). 

“Net die groep van aarzelende bestuurders willen we met onze nieuwe campagne overtuigen om in automodus te gaan. Binnenlopende oproepen en meldingen zorgen alleen maar voor afleiding en verhogen het risico dat je verkeerstekens of andere weggebruikers over het hoofd ziet. Geen enkele oproep of melding is een ongeval waard” zegt Werner De Dobbeleer (VSV). 

De campagne van de VSV loopt nu en richt zich op drie manieren om 'in automodus te gaan': leg de telefoon buiten handbereik, zet hem op 'niet storen' of op stil.

 

 

 

      

 

 

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Denk zeker bij dit soort onderwerpen om het gigantische verschil tussen 'zeggen (bereid te zijn)' en 'doen'.

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.