Meerderheid Stockholmers nu positief over tolheffing

donderdag 22 juni 2006
timer 3 min

Zichtbaar minder verkeer (10 tot 15 procent), geen negatieve gevolgen voor de middenstand en positieve effecten op het milieu (14 procent minder CO2-uitstoot en 10 procent minder fijn stof). Dat zijn de belangrijkste redenen waarom nu een meerderheid van de Stockholmers positief oordeelt over de tolheffing in de binnenstad. Dit blijkt uit een eerste integrale analyse van de effecten van de Stockholmse tolheffing. Op 17 september wordt de toekomst van de tolheffing bepaald in een referendum.

De tolheffing in de binnenstad van Stockholm startte op 3 januari. Een halfjaar daarvoor investeerde de stad in uitbreiding van het openbaar vervoer en de aanleg van extra P+R-terreinen. Op 3 januari van dit jaar trad de elektronische tolheffing in de Stockholmse binnenstad in werking. Vanaf het begin registreert een brede onderzoekscommissie in opdracht van de stad Stockholm de effecten van de tolheffing. Deze heffing geldt overigens alleen op werkdagen van 6.30 tot 18.30 uur, met een hogere tolprijs gedurende de spitsen. Een aantal doelgroepen is uitgesloten van tolheffing, waaronder hulpdiensten, buitenlandse- en milieuvriendelijke auto’s. De heffing sluit op 31 juli, waarna de bevolking zich op 17 september in een referendum uitspreekt over de toekomst van de heffing. Op 21 juni maakte de stad Stockholm de eerste analyse van de effectmetingen bekend. De belangrijkste resultaten zijn: tot 15 procent minder verkeer in de binnenstad en als gevolg daarvan een afname van de uitstoot van CO2 met 14 procent en van fijn stof met 10 procent. De bereikbaarheid van de binnenstad is sterk verbeterd doordat de filetijd met 30 tot 50 procent beduidend is afgenomen. Met name deze verbetering, zo blijkt uit het onderzoek, is voor veel bewoners en bezoekers visueel zichtbaar. Litte Le Clerq, woordvoerster voor de onderzoekscommissie, legt uit dat er weliswaar veel gegevens zijn geregistreerd, maar dat daarmee nog niet alle vragen zijn beantwoord. Zo is er nog geen duidelijk beeld van het alternatieve reisgedrag van mensen als reactie op de tolheffing. Sommigen rijden minder vaak met de auto of kiezen ander vervoer, maar er zijn mogelijk ook mensen die juist gebruik maken van de betere bereikbaarheid. Een volgende analyse in augustus zal over deze vragen meer duidelijkheid geven, zo belooft de onderzoekscommissie. Wat wel duidelijk is geworden uit de maandelijkse peilingen onder zo’n 500 personen binnen én buiten de binnenstad, is dat de algemene mening over tolheffing in vijf maanden tijd in de positieve richting is opgeschoven. Zo vond 44 procent tolheffing vooraf al een goede beslissing tegen 54 procent nu. Het aantal uitgesproken tegenstanders daarentegen was vooraf 51 procent en is nu gedaald naar 42 procent.

verkeerskunde artikel
mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.