Meeste Vlaamse ambtenaren gratis per ov naar hun werk

woensdag 18 mei 2005
timer 3 min

Van de Vlaamse ambtenaren die in Brussel werken, gaat maar liefst 85 procent met het openbaar vervoer naar het werk. Alle ambtenaren in Vlaanderen hebben een gratis abonnement voor het openbaar vervoer, betaald door de overheid. Ook voor andere Vlamingen komen steeds meer prikkels om met bus, tram of trein te reizen.

Naast het gratis abonnement voor alle ambtenaren heeft de Vlaamse overheid ook gezorgd voor makkelijk per openbaar vervoer te bereiken vestigingen van ministeries. Niet alleen de ambtenaren zelf kiezen massaal voor tram, bus en metro, ook bezoekers van de departementen. Een steekproef op het ministerie van de Vlaamse Gemeenschap laat zien dat 70 procent van haar bezoekers het openbaar vervoer kiest.
Nemen de files in en rond Brussel daardoor af? ‘Dat is nog niet bewezen, maar we merken dat de verkeerscongestie niet toeneemt. En dat is winst’, zegt Ben Weyts van het ministerie van de Vlaamse Gemeenschap. ‘Wel zijn veel bussen en trams in de spits erg vol, maar dat was ook vóór de invoering van het gratis abonnement een normaal verschijnsel. Voor de meeste van mijn collega’s, inclusief mijzelf, heeft de keuze voor het openbaar vervoer geleid tot een duidelijk kortere reistijd.’
‘De resolute keuze van de Vlaamse overheid voor het openbaar vervoer werpt duidelijk vruchten af’, meent de Vlaamse minister van Mobiliteit Kathleen van Brempt. ‘De 85 procent ambtenaren die nu het openbaar vervoer nemen, bewijzen dat je als werkgever een belangrijke invloed kunt uitoefenen op de vervoerskeuze van je werknemers. Hopelijk werkt de score motiverend voor andere werkgevers.’ In haar nieuwe bedrijfsvervoerplan staan de plannen van de Vlaamse overheid om duurzaam woon-werkverkeer nog verder te bevorderen. Tot die plannen behoren onder meer informatie over fietsroutes in de stad, het gebruik van schone voertuigen, nieuwe technologieën in auto’s, waaronder de intelligente snelheidsbegrenzer, en initiatieven om werken op afstand of thuiswerken te stimuleren.

Basismobiliteit
Het ministerie van Mobiliteit werkt verder hard aan een plan dat iedere Vlaming een zogenaamde basismobiliteit moet garanderen. Woordvoerster Sara Vercauteren: ‘Het is een set regels die iedereen het recht op mobiliteit moet garanderen. Zo leggen we bijvoorbeeld voor iedere Vlaming de maximale afstand tot een ov-halte vast, of bepalen we het minimumaantal bussen per dag voor iedere plek in Vlaanderen.’ Het realiseren van de basismobiliteit vergt een forse uitbreiding van het aantal haltes en lijnen. ‘In 2007 moet het netwerk van tram, bus en metro zo fijnmazig zijn dat de basismobiliteit een feit is’, aldus Vercauteren.
Verder is Vlaanderen natuurlijk bekend van zijn gratis openbaar vervoer, waartoe de gemeente Hasselt het initiatief nam. Vercauteren: ‘Momenteel zijn er al zo’n honderd gemeenten in Vlaanderen die bijdragen in het openbaarvervoerabonnement van hun inwoners. Dat is één op de drie gemeenten. Een groeiend aantal volgt het gratis ov-voorbeeld van Hasselt.

verkeerskunde artikel
mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.