Meetfiets van Fietsersbond meet nu ook luchtkwaliteit

woensdag 7 juni 2006
timer 2 min

Vanaf september gaat de Fietsersbond opnieuw de gemeentelijke fietskwaliteit in kaart brengen, onder meer vanaf een doorontwikkelde meetfiets. In een eerste ronde tussen 2000 en 2004 bracht de bond het fietsklimaat in 125 gemeenten in kaart. In deze tweede ronde wordt ook de persoonlijke blootstelling aan uitlaatgassen gemeten.

Tijdens de eerste zogenaamde Fietsbalans-ronde fietsten onderzoekers van de Fietsersbond in totaal 10.000 kilometer op meetfietsen voorzien van computerapparatuur, microfoon en camera om het fietsklimaat in gemeenten in kaart te brengen. In september - vanwege vergelijkbare weersomstandigheden - start de Fietsersbond met het vervolgonderzoek Fietsbalans-2. In dit onderzoek worden gemeenten wederom beoordeeld op de tien aspecten uit het eerste onderzoek en wordt bekeken welke vooruitgang er is geboekt. Daarnaast is het onderzoek uitgebreid met de aspecten luchtkwaliteit en de gezondheidseffecten van het fietsgebruik. Doel van de Fietsbalans-2 is gemeenten te informeren over welke gezondheidswinst er is te behalen bij een verhoging van het fietsgebruik en aanpassing van het verkeersbeleid. Wat gemeenten precies kunnen doen om die gezondheidswinst binnen te halen, staat in het eindrapport met onderzoeksgegevens en daaraan gekoppelde aanbevelingen. Maatregelen kunnen zijn: fietsopstelstroken voor de auto’s, vaker groen voor fietsers, meer vrijliggende fietspaden, brommers weren van het fietspad en autoluwe fietsroutes.
Voor het meten van de luchtkwaliteit is speciale apparatuur ontwikkeld voor op de fiets en voor in de auto. De Fietsersbond wil onderzoeken of er verschil is tussen de luchtkwaliteit in de auto en op de fiets en op verschillende plaatsen in de gemeente. Daartoe heeft de bond voor het eerst in haar bestaan een auto aangeschaft. Dit was noodzakelijk vanwege het installeren van de meetapparatuur. Daarnaast is het voor een zuivere vergelijking van belang dat steeds met dezelfde voertuigen wordt gereden.
Voor het onderzoek naar de persoonlijke blootstelling aan luchtvervuiling wordt samengewerkt met het IRAS (Institute for Risk Assessment Sciences) van de Universiteit Utrecht.
Om elke gemeente zo concreet mogelijk inzicht te geven in de relatie gezondheid en fietsen wordt in samenwerking met het Instituut voor Gezondheidswetenschappen van de Vrije Universiteit onder meer geïnventariseerd hoeveel inwoners lijden aan ziekten door bewegingsarmoede en fijn stof, en welke helende en preventieve bijdrage een gewijzigd verkeersbeleid daaraan kan leveren.

verkeerskunde artikel
mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.