Mensen met migratieachtergrond minder mobiel

donderdag 25 mei 2023

Mensen met een migratieachtergrond blijven vaker een hele dag thuis, en als ze toch de deur uit gaan, is de totale afgelegde afstand vaak korter en het aantal bezochte bestemmingen minder. Dat concludeert het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid (KiM) in de publicatie 'Multiculturele diversiteit in mobiliteit'. 

De onderzoekers onderzochten het reisgedrag en de reismogelijkheden van mensen met een migratieachtergrond. Daarbij gaat het om eerste en tweede generatie migranten, in Nederland. Tegelijkertijd concludeert het instituut dat in het algemeen de woon-werkafstand en de bijbehorende reistijd voor deze doelgroep doorgaans juist langer zijn dan die voor werkenden zonder migratieachtergrond. 

Volgens het KiM heeft 1 op de 4 Nederlanders een migratieachtergrond. Zij wonen vooral in de grote steden en minder vaak in het buitengebied. De verwachting is dat het aandeel van mensen met een migratieachtergrond in Nederland de komende jaren verder toeneemt. Dit heef consequenties voor het mobiliteitsbeeld, blijkt uit de studie. Deze doelgroep is momenteel langer onderweg naar werk, maar verder juist minder mobiel. Ook fietst deze groep minder, maar maakt vaker gebruik van openbaar vervoer. Ook heeft de groep met een migratieachtergrond veel minder vaak een rijbewijs, hoewel dat verschil vooral de eerste generatie migranten betreft. 

Lees hier het hele onderzoek (KiM).

 

Foto: Shutterstock

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.