Met de magneettrein naar München zweven

woensdag 26 september 2007
timer 2 min

München krijgt een magneetzweefbaan. Dat zijn de deelstaat Beieren, het Konsortium Transrapid München en Deutsche Bahn onlangs overeengekomen. De magneetzweeftrein zal het centrum van de stad met de luchthaven verbinden. Door de snelheid van 350 kilometer per uur, kan de reiziger in minder dan tien minuten het traject van 37 kilometer afleggen. De bouw start medio 2008 en de verbinding zal in 2014 operationeel zijn, aldus Siemens Nederland.

In Duitsland wijzen tegenstanders waaronder de Bund Naturschutz op de hoge kosten van de verbinding, ruim 1,85 miljard euro. Naar aanleiding van de keuze in München voor magneetzweeftreintechnologie benadrukt Siemens Nederland echter dat een dergelijke verbinding ook voor de Randstad een goede oplossing is.
Met ABN AMRO, Koninklijke BAM Groep, Ballast Nedam en Fluor maakt het bedrijf deel uit van het Consortium Transrapid Nederland. Dit consortium heeft in 2005 een vervoersconcept bij de Nederlandse overheid ingediend, gebaseerd op magneetzweeftreintechnologie: de RandstadRapid. Het concept gaat uit van een hoogfrequente, metroachtige verbinding tussen Amsterdam, Utrecht, Rotterdam, Den Haag, Almere, Amersfoort, Lelystad en de luchthaven Schiphol. Daar waar de RandstadRapid kruist met de snelwegen en het regionale openbaar vervoer, worden overstappunten aangelegd. Daar kunnen automobilisten vóór de file overstappen op een magneetzweeftrein.
Daarnaast werden met de noordelijke provincies en de Duitse deelstaat Niedersachsen studies uitgevoerd naar de verbinding Amsterdam - Groningen - Bremen en Hamburg. Samen met de overheid bekijkt het consortium ook de verbinding van Schiphol via de Zuid-as naar Almere en Lelystad.

Alleen in China is tot nu toe een commerciële magneetzweeftrein in gebruik, op een traject van 30 kilometer tussen Shanghai, stadsdeel Pudong en de luchthaven.
In het Duitse Lathen, vlakbij de Nederlandse grens, is een testbaan aangelegd. Daar verongelukte op 22 september 2006 een trein tijdens een testrit; 23 mensen kwamen daarbij om het leven. Het ongeluk werd waarschijnlijk veroorzaakt door een menselijke fout.

verkeerskunde artikel
mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.