Met treinende trams betere exploitatie

dinsdag 15 mei 2007
timer 2 min

Met een plan om trams op het treinspoor te laten rijden, hebben Rob van der Bijl en Arcadis de ProRail-prijs gewonnen. Dit ‘vertrammen’ van het spoor moet ervoor zorgen dat de exploitatie van het regionale spoor aantrekkelijker en goedkoper wordt. ProRail stelt honderdduizend euro beschikbaar om het winnende idee uit te voeren.

OV-ambassadeur Jeltje van Nieuwenhoven maakte de winnaar bekend tijdens de tweede ProRail Innovatiedag op 15 mei. Centraal thema op deze dag was de kracht van samenwerking bij het realiseren van innovaties. De ProRail-prijsvraag is zelf al een voorbeeld van samenwerking tussen verschillende partijen.
Aan de inzenders was gevraagd met voorstellen te komen die het openbaar vervoer per spoor verbeteren. Centrale vraag was: ‘Hoe krijgen we op regionale lijnen meer reizigers in de trein tegen lagere kosten?’
De jury oordeelde dat de gezamenlijke inzending van Van der Bijl - als stedenbouwkundig ontwerper betrokken bij light-railprojecten - en het ingenieurs- en adviesbureau Arcadis goed is onderbouwd wat betreft de kosten en baten. Door de trams kan de dienstregeling worden uitgebreid en er kunnen meer stations of opstapplaatsen worden gerealiseerd.
Wel moeten om de vertramming mogelijk te maken onder meer de veiligheidssystemen worden aangepast. Bovendien is voor de uitwerking van het plan medewerking van andere partijen, met name de provincie, noodzakelijk. Het winnende plan voorziet in een pilot op de lijn Zwolle-Kampen. Deze pilot zal binnen een half jaar van start gaan, aldus een woordvoerster van ProRail.
Voor de prijsvraag waren 59 inzendingen ingediend. Eerder had de jury zes ideeën geselecteerd die in aanmerking kwamen voor de prijs. De zes genomineerden, waaronder Van der Bijl en Arcadis, ontvingen 20.000 euro om hun idee verder uit te werken. De laatste twee zijn tot een gezamenlijke uitvoering gekomen.
Het is de tweede keer dat de prijs is uitgereikt. Het winnende idee van verleden jaar, een mobiele werkplaats, is in de zomer van 2006 in gebruik genomen. De werkplaats verhoogt de veiligheid van de werkers aan het spoor.

verkeerskunde artikel
mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.