Microfoon moet brommer weren uit Apeldoornse tunnel

dinsdag 3 april 2007
timer 3 min

Microfoon en camera moeten brommers, scooters en andere gemotoriseerde voertuigen weren uit de nieuwe, 90 meter lange fiets-/voetgangerstunnel die vanuit het Apeldoornse centrum richting het zuiden van de stad voert. Het is voor het eerst dat deze vorm van brommerdetectie in combinatie met verkeershandhaving wordt toegepast.

Meer verkeersveiligheid voor voetganger en fietser is de voornaamste drijfveer voor de aanleg van de nieuwe zuidelijke onderdoorgang vanuit het stadshart. Dagelijks maken ruim 20.000 fietsers en voetgangers gebruik van deze zuidelijke verbinding. De tunnel wordt dit voorjaar geopend.
Tot nu toe moest het langzaam verkeer op de zuidroute enkele drukke kruispunten trotseren, onder meer bij de oversteek van de Laan van de Mensenrechten. Enkele conflictpunten stonden zelfs hoog genoteerd in de Gelderse top-10 van gevaarlijke kruispunten, licht Apeldoorns verkeerskundige Sandra Hofmeijer toe. 'Het ligt voor de hand dat bromfietsers ook gebruik willen maken van het kortere en snellere tunnelalternatief. Als gemeente willen wij dat vóór zijn. Anders ebt de veiligheidswinst voor fietsers en voetgangers weg.’
Met 'brommerverklikkers', die bestaan uit microfoons die 'aanslaan' op frequentie en overige geluidskarakteristieken van de bromfiets, hoopt de gemeente dit te bereiken. Vervolgens wordt een nabijgelegen camera aangestuurd die het kenteken van de brommer of scooter vastlegt, waarna de bezitter kan worden beboet. 'Niet eerder is tot nu toe geprobeerd de aanwezigheid van bromfietsen op deze manier te detecteren', aldus Hofmeijer. 'Nergens mogen brommers in Apeldoorn nog van het fietspad gebruikmaken, reden waarom het illegale gebruik van deze tunnel in de kiem moet worden gesmoord.' Over de toepassing is vooraf met politie en justitie overlegd om zeker te zijn dat deze vorm van handhaving juridisch waterdicht is.
De fiets-/voetgangerstunnel is onderdeel van het Apeldoornse project Stationsomgeving. Tegelijk is het een nieuwe pijl op de boog om de status van Apeldoorn als fietsstad hoog te houden. Anders dan bijvoorbeeld Arnhem met zijn heuvels en bruggen, kent Apeldoorn weinig hoogteverschillen die voor tweewielers een beletsel zouden kunnen zijn. In het stedelijk verkeer heeft de fiets nu al een aandeel van zo'n 47 procent. Met nieuwe 'fietsdoorstroomassen' en het tunnelproject moet dit aandeel minstens zo hoog blijven.
Andere toepassingen heeft de gemeente vooralsnog niet op het oog. Wel zou voor de 'brommerverklikker' interesse bestaan in het kader van beveiliging van industrie- en bedrijfsterreinen. Inbrekers die daar hun slag hebben geslagen, maken vaak gebruik van scooters om zich snel uit de voeten te kunnen maken.
De 'brommerverklikker' is een vinding van het Groningse bedrijf Sound Intelligence dat eerder met de RU-Groningen de agressiedetector ontwikkelde. Stadscamera's in Groningen zijn daarmee inmiddels uitgerust. De agressiedetectors kunnen agressief geschreeuw onderscheiden van onschuldige bijgeluiden als lallende studenten en blaffende honden.

verkeerskunde artikel
mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.