Milieudefensie strijdt verder om gezonde lucht

dinsdag 23 januari 2018
timer 2 min

Milieudefensie is op 23 januari in hoger beroep gegaan tegen de uitspraak van de rechtbank van 27 december in de zaak voor gezonde lucht.

De rechter oordeelde toen dat de Staat niets te verwijten valt. De 58 mede-eisers konden hun belangen niet bij de rechter verdedigen, aldus de rechter. Milieudefensie vecht dit vonnis aan en eist in beroep zowel gezonde lucht als toegang tot de rechter voor alle mede-eisers in deze zaak.

Europese wetgeving
De Nederlandse staat moet zich namelijk aan de wet houden, stelt Anne Knol, campagneleider duurzame mobiliteit bij Milieudefensie. In de Europese wetgeving is in 2008 namelijk bepaald hoeveel vervuilende stoffen er maximaal in de lucht mogen zitten. Nederland voldeed niet aan die norm, maar beloofde na uitstel de luchtkwaliteit op orde te brengen.

Knol: “Ik snap niet dat de rechter oordeelt dat het voor de Staat te moeilijk is om aan de wet te voldoen. Ze hebben jarenlang de tijd gehad om effectieve maatregelen te nemen. Intussen blijven mensen ziek worden door dit falende overheidsbeleid.”

De Gezondheidsraad publiceerde op 23 januari het rapport ‘Gezondheidswinst door schonere lucht’, dat onderstreept hoe ernstig de gezondheidseffecten van luchtvervuiling zijn. Dit rapport bevestigt volgens Milieudefensie de noodzaak om wat aan de luchtkwaliteit te doen.

Eerder wel gelijk
Op 7 september gaf de rechtbank Milieudefensie nog gelijk in een spoedprocedure. De Staat moest aan de slag om de luchtkwaliteit zo snel mogelijk te verbeteren.

In de zogenaamde 'bodemprocedure' - de uitgebreidere behandeling van de zaak in november - pleitte Milieudefensie voor verdergaande terugdringing van de luchtvervuiling, op basis van het mensenrecht op een gezonde leefomgeving. Daarop volde de uitspraak op 27 december, waarin de rechter niets zag in een veroordeling van de Staat.

Geplaatst door

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Ontvang één keer per week het laatste nieuws van Verkeerskunde.

* verplichte velden