Milieuvriendelijk Utrecht CS

vrijdag 11 april 2008
timer 1 min

Treinen zijn vriendelijk voor het milieu, maar hoe maak je een groot station – waar constant reizigers in- en uitlopen en veel mensen werken - milieuvriendelijk? Brugklassers van het Utrechtse Gerrit Rietveld College hadden daar oplossingen voor.

Een van de ideeën was om extra grote treden voor de roltrap te maken zodat deze ook bruikbaar is voor kinderwagens en rolstoelen, zodat de energiekostende lift minder wordt gebruikt.
Het winnende idee was om een fitnesspaal op perrons te zetten waar reizigers energie mee opwekken in ruil voor een gratis drankje. Dit groepje leerlingen stelde ook voor om het station van grote ramen te voorzien en de hitte die in de zomer binnenkomt op te slaan voor gebruik in de winter.
De oplossingen werden op 9 april gepresenteerd aan een jury bestaande uit medewerkers van NS en Movares. Het advies- en ingenieursbureau had, samen met het Gerrit Rietveld College als partners van Jet-Net, het Jongeren en Technologie Netwerk Nederland, een project georganiseerd om techniek bij leerlingen te promoten.

verkeerskunde artikel
mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.