Milieuzonering slaat vleugels uit

maandag 17 november 2008
timer 2 min

Stedelijke milieuzonering slaat in Duitsland steeds wijder de vleugels uit, ondanks protesten van onder andere de ADAC. Na de pionierssteden Keulen, Berlijn en Hannover zijn nu in 23 steden 'Umweltzonen' ingesteld. Per 1 oktober schaarden zich in één klap tien grote steden in de rij. In nog 46 andere steden worden voorbereidingen getroffen.

De Duitse milieuzonering komt letterlijk de Nederlandse kant op. Van de tien nieuwelingen bevinden zich de meeste in het Ruhrgebied. Hier bestaan inmiddels plannen om nagenoeg de gehele regio tot één grote Umweltzone uit te roepen, tenzij separate maatregelen van steden als Dortmund, Essen, Duisburg, Bochum, Bottrop, Gelsenkirchen en Oberhausen (die recent een plaatselijk zoneringssysteem invoerden), genoeg zoden aan de dijk zetten.
Fijn stof-reductie staat bij de Duitse Umweltzonen centraal. De wettelijke basis voor het kentekengebonden systeem werd voorjaar 2006 gelegd. Afhankelijk van de vervuilingsgraad moeten automobilisten een groene, gele of rode sticker kopen waarmee de toegang in een zone in één oogopslag duidelijk wordt. Overtredingen worden beboet met 40 euro.
De Duitse automobielclub ADAC vindt dat de milieu-zonering met veel bureaucratie een onevenredige inbreuk op de mobiliteit van burgers pleegt. Sociaal-zwakkeren die zich minder snel een schone auto kunnen permitteren, zijn het eerst de dupe, aldus de club. Lokale overheden doen er volgens de ADAC beter aan effectievere maatregelen te treffen zoals betere doorstroming door groene zones.
Het Duitse voorbeeld vindt intussen navolging in noord-Italiaanse steden en Denemarken. In Milaan geldt sinds begin dit jaar een eco-pass. Deze vorm van stadstol is afhankelijk van de vervuilingsgraad van de betreffende auto. Noord-Italiaanse steden met vergelijkbare maatregelen zijn Bolzano en Merano. In veel Noord-Italiaanse steden kunnen bij ongunstige weersomstandigheden bovendien autovrije zondagen uitgevaardigd worden om de lucht ter plaatse weer wat op te klaren.
Een milieuzone is dit najaar van kracht geworden in de Deense hoofdstad Kopenhagen, te beginnen met een toelatingssysteem voor vervuilende vrachtwagen en touringcars. Deze voertuigen mogen alleen nog met een fijn stof-filter de milieuzone binnenrijden. In andere Deense steden als Aalborg en Århus staan inmiddels ook milieuzones op stapel.

verkeerskunde artikel
mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.