Minder EU-verkeersdoden in 2020, maar daling in Nederland blijft achter

woensdag 23 juni 2021

In 2020 zijn er in de Europese Unie circa 3900 minder verkeersdoden gevallen dan in 2019, een daling van 17 procent. Over de afgelopen tien jaar bekeken is het aantal verkeersdoden in de EU gedaald met 37 procent. Nederland blijft echter wat achter en laat de kleinste daling zien, met 5 procent minder verkeersdoden. 

Bron: SWOV

Het lagere aantal verkeersdoden in 2020 is volgens de European Transport Safety Council (ETSC) hoogstwaarschijnlijk toe te schrijven aan de coronacrisis, waardoor er minder werd gereisd. Voorlopig staat het aantal verkeersdoden voor 2020 op 18.844 in de EU (2019: 22.776). Kroatië, Spanje, België, Slovenië, Italië, Litouwen, Bulgarije, Denemarken, Oostenrijk en Hongarije behaalden een daling boven het EU-gemiddelde van 37%, terwijl andere landen in mindere mate vooruitgang boekten. De minste progressie werd de afgelopen 10 jaar geboekt door Nederland (-5%), gevolgd door het Verenigd Koninkrijk (-14%).

Hoe de coronacrisis de verkeersveiligheid in Nederland heeft beïnvloed, zal duidelijker worden in het eind van dit jaar te verschijnen rapport De Staat van de Verkeersveiligheid in Nederland 2021.

Meer lezen

 

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Verbaast me niks. Mond vol over 0 doden in 2050, maar feitelijk komen we nog niet in de buurt van die magische nul. We praten wat af, maar het is nu 5 voor 12, dus de hoogste tijd voor daden. Benieuwd wat de volgende minister van I & W ons gaat voortoveren. Voorlopig zijn we het slechtste jongetje van de klas. Schande!

Op Zeeuws-Vlaanderen kan het je overkomen, dat een Belgische auto zo maar ineens stopt voor een wielrenner die wil oversteken, maar geen voorrang heeft, omdat hij voor haaientanden moet wachten. De regel van stoppen zonder noodzaak wordt hierdoor veelvuldig geschonden. Door dit soort verschillen in regelgeving komen er geregeld gevaarlijke situaties voor! Ik pleit dus voor gelijke verkeersregels in Europa!

Nul, zero geen verkeersdoden zijn veronderstellingen die men graag in de haalbare sfeer wenst te plaatsen, om zo voorgestelde visioenen te bereiken. De methodiek nul verkeersdoden is onbewust te grote beloftes doen die heden bij wetenschap geen effect sorteren. Men koestert onberekenbare verwachtingen zonder gewenst resultaat op termijn! Methodisch gezien is het een mooi samenstel van wat ongelukkige termen, toetsen en tonen, met een droevige dreun als waarneembare ‘klank!’ Ook vanuit een wetenschappelijke benadering komen de beslist goed bedoelde fantasieën wat onhandig over en beschikken ze over weinig werking met diepgang.
Het kabinet zegt ‘Eureka’ wij hebben het gevonden in 2030 geen verkeersdoden meer. Een heel mooi voorstel, maar voor 500 verkeersdoden in 2020 moet het kabinet haar ambities dan wel bijstellen. Het is verontrustend om nogal lichtvaardig en nonchalant te besluiten over een brede sociale boodschap.
Het bonusplan is een geregistreerd innovatieplan van een bovengemiddeld gehalte met een breed werkend sociaal karakter. En heeft een financiële beloning in bereik voor de weggebruiker die andere deelnemers geen letsel toebrengt, laat staan met dodelijke afloop. Bonusplan gaat uit naar een tastbaar rendement, continu minder verkeersdoden, en was bij plaatsing en raming thans uitgekomen op 380 / 360 verkeersdoden op jaarbasis landelijk gezien.

J.A. van Schendel/ auteur Eu-65+bonus[plan.

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.