Minister gaat voor 900 verkeersdoden in 2010

donderdag 22 april 2004
timer 2 min

Maximaal 900 verkeersdoden in 2010, in plaats van 950. Dit acht minister Peijs van Verkeer en Waterstaat mogelijk, ondanks de door haar bekendgemaakte stijging van het aantal verkeersslachtoffers in 2003 van 1066 tot 1088, ofwel 22 mensenlevens. Veiligheidswinst is volgens de minister te boeken door het verkeersveiligheidsbesef van de weggebruiker te vergroten. Dat moet op een BOB-achtige wijze in plaats van met het vingertje te wijzen.

Dit maakte minister Peijs bekend op het 13e Nationaal Verkeerveiligheidscongres in Rotterdam. Overtuigd door de succesvolle gordel-achterin-campagne (‘kinderen letten op de gordelklik op de voorbank’) en de opmerkelijke resultaten van de fietsverlichtingcampagne (topscore in Amsterdam van 30 naar 60 procent), broedt de minister op een BOB-variant om het verkeersveiligheidsbesef bij de individuele weggebruiker te versterken. Noodzakelijk, aldus de minister, ‘want als overheid kun je regels stellen en handhaven, maar niet naast de bestuurder zitten, terwijl agressief weggedrag nog steeds irritatiefactor nummer één is en mensen blijven wijzen naar de buurman’.
Medeorganisator van het congres, directeur Fred Wegman van de SWOV, riep alle actoren in het land op om te komen tot een nationaal verkeersveiligheidsakkoord. Hierin verbinden partijen zich via prestatiecontracten aan afspraken op basis van het Duurzaam Veilig-concept, waarvan Wegman graag een herziene versie 2.0 ziet verschijnen. Ook ANWB-hoofddirecteur Guido van Woerkom pleitte in zijn openingsrede voor een nieuwe verkeersveiligheidskoers: stel de weggebruiker centraal. Ofwel, luister naar de weggebruiker om te controleren of maatregelen ook logisch zijn. Weggebruikers zijn best bereid om zich aan de maximumsnelheid te houden, benadrukt Van Woerkom, maar willen wel weten waar welke snelheid wordt verwacht en waarom. Dat is nog lang niet overal duidelijk, zo blijkt uit signalen die de ANWB ontvangt. Daarnaast is er irritatie over ‘onnodige’ snelheidsmaatregelen bij wegwerkzaamheden, onduidelijke 30 km-limieten, belijningen, bebordingen en slecht berijdbare drempels.

verkeerskunde artikel
mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.