Minister Harbers komt met ontwikkelagenda automobiliteit

donderdag 16 maart 2023

Nog steeds is in Nederland de auto het meest populaire vervoersmiddel. Er zijn in ons land zo'n 9 miljoen personenauto's, die verantwoordelijk zijn voor zo'n 70% van alle gereden kilometers. Daarbij zorgen ze voor 43% van alle verplaatsingen. Minister Mark Harbers heeft zijn Ontwikkelagenda Automobiliteit bekend gemaakt. Opmerkelijk: hij roept op de auto ruimte te geven, in alle delen van Nederland. 

Minister Mark Harbers: “De auto geeft vrijheid en brengt je waar je moet zijn; op je werk, de supermarkt, de familiebezoeken aan de andere kant van het land en in een auto neem je gemakkelijk zware boodschappen mee. Maar de auto draagt ook bij aan onze economie; de leraar die naar school gaat, de loodgieter die met zijn gereedschap naar de klant rijdt of de bestelauto’s die onze steden en dorpen bevoorraden. Daarom roep ik gemeenten op de auto de ruimte te blijven geven. Autovrije wijken zijn mooi, maar mensen blijven behoefte houden aan vervoer en veel mensen hebben nog steeds graag een eigen auto en dus ook aan een parkeerplaats in de buurt.”

Meer autokilometers

Als het aan het ministerie van IenW ligt, blijven alle nodige voorzieningen (werk, school, zorg, winkels) bereikbaar voor iedereen. Dat is van groot sociaal en economisch belang, maar niet vanzelfsprekend volgens hen. Steden worden dichter bevolkt, wegen daar omheen zijn drukker en daarbij moeten er de komende jaren 900.000 extra woningen worden gebouwd. Naar verwachting brengen deze ontwikkelingen ook meer auto's met zich mee. Bij de bereikbaarheid van binnensteden zijn volgens het ministerie alle vormen van vervoer nodig. Daar spelen het openbaar vervoer, deelmobiliteit en de fiets nog wel een grote rol. Maar, in de ontwikkelagenda komt naar voren dat veel inwoners nog behoefte aan een eigen auto hebben, en worden pakketten bezorgd en binnensteden bevoorraad per auto. In voorsteden wordt steeds meer gebruik gemaakt van elektrische fietsen en bijvoorbeeld deelscooters. Buiten de stad speelt de auto vaak een grotere rol in de bereikbaarheid en daarom is het volgens Harbers belangrijk om hierin te blijven investeren.

Ministerie zet in op schoon, slim en veilig

De toekomst van de auto moet volgens het ministerie van IenW wel schoon, slim en veilig zijn. Daarmee denken ze de bereikbaarheid en leefbaarheid te behalen in heel Nederland. Het streven van het kabinet is dat vanaf 2030 alle nieuw verkochte auto’s op het Nederlandse wegennet emissievrij zijn. De branche, maar ook buurland Duitsland zijn het daar echter nog lang niet mee eens. Het ministerie verleent subsidies om de aanschaf van nieuwe en tweedehands elektrische auto’s te stimuleren. Daarnaast voert het gesprekken met ontwikkelaars en uitgevers van navigatieapps om bijvoorbeeld schoolzones in routeplanners te vermijden. Door nieuwe functies in de auto zoals remassistentie en vermoeidheidsherkenning verbetert de verkeersveiligheid rond de auto.

Minister Mark Harbers: “Mensen willen en kunnen vaak niet zonder hun auto. Vanuit ons ministerie wordt geïnvesteerd in alle vormen van mobiliteit en dus zeker ook in autobereikbaarheid. Het wordt weer tijd dat de auto de prominente plek ook weer aan de gesprekstafels van de overheid krijgt waarbij we kijken naar hoe de kracht van de auto kan worden ingezet om Nederland zo goed mogelijk bereikbaar te krijgen. De auto is niet weg te denken uit ons straatbeeld, sterker nog, nu de auto ook nog steeds schoner, stiller en veiliger wordt ligt het beste tijdperk van de auto nog voor ons!”

Klik hier voor meer informatie over de ontwikkelagenda

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.