Minister wil geen Amsterdamse helmplicht voor scooterrijders

vrijdag 27 december 2019
timer 2 min

Minister Schultz wil geen lokale helmplicht voor snorscooters mogelijk maken in Amsterdam. Zo bleek tijdens een algemeen overleg over verkeersveiligheid. De gemeente had een speciaal pamflet naar buiten gebracht om aandacht te vragen voor de scooteroverlast op fietspaden in de hoofdstad.

Minister Opstelten van Veiligheid en Justitie deed wel de toezegging te onderzoeken of het mogelijk is de boetes voor het opvoeren van snorscooters te verhogen.

Teleurgesteld

De gemeente Amsterdam reageert teleurgesteld op het standpunt van minister Schultz. Woordvoerster Rinske Wieman: ‘Wij hadden graag gezien dat de minister ons lokaal maatwerk toe had gestaan. We begrijpen dat een algehele helmplicht geen optie is, het scooterprobleem speelt niet in Drenthe of Zeeland, maar op de smalle fietspaden in Amsterdam met ontzettend veel fietsers zijn de snorscooters een groeiend probleem.’

Campagne SlowRiders

De gemeente Amsterdam heeft afgelopen jaar een speciale campagne SlowRiders gevoerd om snorscooterrijders te bewegen langzamer te rijden. Ook zijn er extra controles geweest. Maar uit evaluatie blijkt dat het probleem niet minder is geworden. Nog steeds rijden snorscooters massaal te hard. Snelheidsmetingen op tien verschillende fietspaden en fietsstroken binnen de ring A10 wijzen uit dat gemiddeld 77 procent van de snorfietsers harder rijdt dan de maximumsnelheid van 25 kilometer per uur. In 2011 gaf 50 procent van de snorfietsers aan dat hun voertuig harder kan dan is toegestaan. In 2012 is dit zelfs gegroeid naar 75 procent ondanks de aanscherping van de landelijke maatregelen.

Proef met snorfietsvrij pad

De gemeente Amsterdam is in januari met een proef begonnen met naar de rijbaan verwijzen van de snorscooters op de Jan Pieter Heijestraat in Amsterdam-West. Als deze proef slaagt wordt de maatregel in maart uitgebreid naar meer fietspaden in 30-kilometergebied. Uiteindelijk zal naar verwachting zo’n 60 kilometer fietspad vrijgemaakt worden van snorscooters. De gemeente noemt dit zelf in haar pamflet echter ‘geen structurele oplossingen gezien de verwachte toename van het gebruik (van de snorscooter) de komende jaren’.

Fietsersbond

Ook de Fietsersbond voert campagne om de scooteroverlast te bestrijden. Wim Bot namens de bond: ‘Het is jammer dat de minister geen verdere stappen wil nemen om de snorscooter van het fietspad te krijgen. Het is inderdaad vooral een probleem in Amsterdam, maar we krijgen klachten uit het hele land.’

 
Auteur: Julia Breeuwsma

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.