Ministerraad stemt in met wetsvoorstel vrachtwagenheffing

maandag 29 juni 2020

Het kabinet heeft ingestemd met het wetsvoorstel vrachtwagenheffing. Vrachtwagenverkeer uit binnen- en buitenland gaat daarmee voor het gebruik van de weg betalen. Tegelijkertijd wordt de motorrijtuigenbelasting voor vrachtauto's verlaagd. 

De heffing geldt op alle autosnelwegen en op wegen waar vrachtverkeer vermoedelijk naar toe uit zal wijken. De heffing is vormgegeven volgens Europese richtlijnen. De hoogte van de heffing is afhankelijk van de milieukenmerken van de vrachtwagen; hoe vuiler de vrachtwagen is, hoe meer heffing voor de vrachtwagen betaald moet worden. De heffing kent een gemiddeld tarief van 14,9 cent per kilometer, aansluitend op de buurlanden. 

De ministerraad heeft ermee ingestemd het wetsvoorstel voor advies aan de Raad van State te zenden. De tekst van het wetsvoorstel en van het advies van de Raad van State worden openbaar bij indiening bij de Tweede Kamer.

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.