MKB-scheepsfonds van start

woensdag 5 februari 2020
timer 7 min

De Nederlandse scheepsbouwsector krijgt een scheepsfonds van 250 miljoen euro. Institutionele investeerders en de provincie Groningen bieden deze financiering aan Nederlandse mkb-ondernemers die short sea-schepen bouwen of moderniseren. Het fonds heet het 'Nesec Shipping Debt Fund (NSDF)'  De garantie is onderdeel van het Aanvullend Actieplan mkb-financiering.

Zeevaarders
Staatssecretaris Mona Keijzer (EZK): “Nederland is al eeuwen een land van zeevaarders. De maritieme sector is nog steeds één van de parels van de Nederlandse economie, met een toegevoegde waarde van 26 miljard euro en werk voor 275.000 mensen. Daarbinnen zijn de scheepsbouw en scheepvaart een bron van innovatie en exportkansen. Het kabinet ondersteunt deze Nederlandse MKB’ers dan ook graag door voor dit fonds garanties af te geven.”


Modernisering versterkt het mkb
Veel reders kampen met verouderde schepen, die niet altijd voldoen aan de nieuwste eisen op gebied van emissies. Het Nesec Shipping Debt Fund richt zich specifiek op de aanschaf van nieuwe of bestaande short sea-schepen, dan wel de aanpassingen daarvan. Bijvoorbeeld om te voldoen aan nieuwe eisen op het gebied van ballastwater, beperken van de uitstoot van zwavel en andere emissies.

Extra krediet voor moderne schepen
Short sea shipping is het vervoeren van passagiers of vracht over zeeën en oceanen, waarbij deze wateren niet helemaal worden overgestoken. Tussen 2012 en 2017 hebben Noord-Nederlandse scheepsbouwers 112 short sea-schepen gebouwd. De veertig rederijen die op dat vlak actief zijn krijgen nu extra toegang tot krediet om moderne schepen te bouwen ofwel bestaande schepen te moderniseren. Dat komt de werkgelegenheid en de economie in Noord-Nederland ten goede, en houdt de maritieme sector voor heel Nederland sterk.
Institutionele beleggers

 

Geplaatst door

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Ontvang één keer per week het laatste nieuws van Verkeerskunde.

* verplichte velden