Mobieltje dient als persoonlijke ov-kaartjesautomaat

maandag 24 september 2007
timer 3 min

Met de ov-kaartjesautomaat in je handtas. Daarmee experimenteren 11 Duitse steden en regio's. Deelnemers bestellen met hun mobieltje ('Handy') tickets voor bus of S-Bahn en tonen die bij controle in hun display. Dat spaart geld en tijd, meent het Verband Deutscher Verkehrsunternehmen, onder wiens hoede het experiment loopt. Bij succes wordt het HandyTicket 'Bundesweit' ingevoerd. Eenzelfde mogelijkheid die Arriva in Noord Nederland bood, strandde in 2005 door de komst van de OV-Chipkaart.

In Chemnitz, Dresden, Düsseldorf, Essen, Hamburg, Lübeck, Neurenberg, Oberlausitz-Niederschlesien, Ulm, Vogtland en Wuppertal kunnen ov-klanten sinds dit voorjaar met hun gsm enkeltjes of dagkaarten kopen. In elk geval voor het traject naar het hoofdstation of de eventuele luchthaven ter plekke. Zo hoeft niemand meer voor een kaartje in de rij te staan En over genoeg muntgeld hoeven de deelnemers zich geen zorgen te maken. Wie vaak per Handy een kaartje koopt, komt bovendien in aanmerking voor een prijsvoordeel.
De proef loopt tot en met volgend jaar. Getest wordt de behoefte en acceptatie onder ov-reizigers, alsmede de standaardisatie van het systeem voor het geval het HandyTicket straks ook in andere regio's de vleugels gaat uitslaan.
In Nederland introduceerde Arriva, toen nog onder de vlag van NoordNed, in 2002 de zogenaamde Mobiele Tiketservice. Deelnemers ontvingen na een telefonische aanvraag of aanvraag via internet een zogeheten M-ticket per sms op hun mobiele telefoon. Het project was succesvol, maar strandde toch in 2005 in het zicht van de komst van de OV-Chipkaart. ‘Twee systemen naast elkaar leek ons ziet zinvol’, aldus Arriva-woordvoerder Jasper Vermeer.
Voor het actuele Duitse project werkt het Verband Deutscher Verkehrsunternehmen (VDV) onder meer samen met Siemens en het in Dresden gevestigde Fraunhofer-Institut für Verkehrs- und Infrastruktursysteme. Zeker voor gelegenheidsreizigers en mensen van buiten de stad zou het HandyTicket de drempel voor het ov kunnen slechten, meent VDV-voorzitter Günther Elste. Vaste reizigers kunnen op hun beurt hun favoriete routes opslaan, waarmee het kopen van een kaartje letterlijk een secondenkwestie wordt. Met het HandyTicket zou voorts anonimiteit zijn gegarandeerd en wordt minder beslag gelegd op voertuig- en automaatverkoop.
Java-technologie verzekert eenvoudige bediening en snelle en foutloze gegevensoverdracht. De meeste moderne gsm's hebben de technologie voor het HandyTicket al aan boord. Voor de internettoegang moet alleen eerst een apart programmaatje worden gedownload. Tegelijk moet de klant zijn voorkeursbetaalwijze (acceptgiro, creditcard of prepaid) aangeven en zich identificeren. In zes van de 11 regio's wordt voor bezitters van oudere Handy’s het gekochte ov-kaartje per sms aangeboden. Wie in één regio deelneemt kan met z'n mobieltje ook terecht in de tien andere proefregio's. Met eventuele tariefsverschillen houdt de software rekening.
Helemaal nieuw is het HandyTicket niet. Het VDV-project in de 11 regio's sluit aan op een vergelijkbaar kaartsysteem dat Deutsche Bahn eerder dit jaar voor het gehele land invoerde voor trajecten van langer dan 51 km. Tot tien minuten voor vertrek kunnen reizigers hun kaartje en zitplaats op deze manier reserveren. Per sms ontvangen zij een bevestiging. De pilot in de 11 Duitse regio's sluit voorts aan op proeven in onder meer Berlijn, Île de France, Rome en het Finse Turku.

verkeerskunde artikel
mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.