Mobiliteitsalliantie: Brede Maatschappelijke Heroverwegingen handvat voor flexibel mobiliteitssysteem

donderdag 23 april 2020
timer 5 min

Naar aanleiding van de meest recente Brede Maatschappelijke Heroverwegingen pleit de Mobiliteitsalliantie voor investeringen in een flexibel, veilig en duurzaam mobiliteitssysteem. De alliantie wil daarmee de economie versterken en de bereikbaarheid en leefbaarheid verbeteren. De alliantie kan zich op belangrijke punten vinden in de voorstellen uit het investeringsscenario en ziet dit als een goede stap om de in het Deltaplan geschetste ambities vorm te geven. De alliantie pleit er wel voor om het benodigde extra geld voor dit scenario eerder beschikbaar te stellen.

De heroverwegingen bieden voorstellen voor een volgend kabinet en verkiezingsprogrammacommissies om tot een herziening van ons mobiliteitssysteem te komen, bijvoorbeeld door te investeren in de capaciteit van OV, fiets en de weg en flexibiliteit voor reizigers en vervoerders. Steven van Eijck, vicevoorzitter van de Mobiliteitsalliantie: “We begrijpen dat veel mensen op dit moment vanwege de coronacrisis grote zorgen hebben over werk, inkomen en gezondheid. Daarnaast staan de overheidsfinanciën onder druk en heeft het kabinet zijn handen vol om Nederland door de crisis te loodsen. De mobiliteitssector draagt daaraan bij door Nederland de mobiliteit te blijven bieden die nu nodig is en in de toekomst noodzakelijk is om het economisch herstel van Nederland te bespoedigen.”

Van Eijck, Over het investeringsscenario,:  Het biedt directe werkgelegenheid aan de bouwsector én draagt bij aan het verdienvermogen van Nederland. Dit verdienvermogen is in tijden van crisis een essentieel criterium voor investeringen.De druk op de infrastructuurcapaciteit is door de crisis tijdelijk veel minder, maar zal op de langere termijn hoog blijven."

De Mobiliteitsalliantie pleit er tevens voor om de lessen die we nu leren in het kaden van flexibele werk- en onderwijstijden en afstandswerken te benutten om de mobiliteitstransitie te versnellen. In de Brede Maatschappelijke Heroverwegingen wordt geen grote rol voor MaaS weggelegd. De Mobiliteitsalliantie ziet daar juist wel kansen liggen. 

Naast een goed werkende digitale infrastructuur vraagt een flexibel mobiliteitssysteem ook om fysieke overstappunten (HUB ‘s) aan de randen van steden en in het landelijke gebied brengen. Deze hubs brengen diverse vervoersmiddelen bij elkaar en maken de overstap van reizigers en de overslag van goederen van het ene vervoersmiddel naar het ander makkelijker. De uitrol van een systeem van Betalen naar Gebruik is een randvoorwaarde om de gewenste flexibiliteit in ons mobiliteitssysteem mogelijk te maken. Dankzij een dergelijk systeem worden onze autobelastingen omgezet naar een prijs per gereden kilometer en sturen we niet meer op de aanschaf en het bezit van een auto, maar op het gebruik. Dit zorgt voor beter inzicht in de werkelijke kosten van de reis en beïnvloedt het reisgedrag. De Mobiliteitsalliantie pleit voor een budgetneutraal systeem waarbij de kosten voor de automobilist per saldo niet omhoog gaan.


 

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.