Mobycon introduceert 'Het nieuwe fietsen'

dinsdag 20 juni 2006
timer 2 min

‘Het nieuwe fietsen.’ Zo heet de term waarmee adviesbureau Mobycon een brug wil slaan tussen verschillende ‘werelden’ die de fiets vanuit een eigen motivatie willen promoten. Natuurlijk ligt de fietsfabrikant daarbij voor de hand, maar ook de milieuwereld die de fiets ziet als schoon alternatief voor de auto. Of de Hartstichting die de fiets ziet als medicijn voor hartproblemen.

Naast de Fietsersbond, die de belangen van de reeds actieve wielrijder behartigt en de verkeerswereld, die zich voornamelijk richt op het ontwikkelen van een comfortabele en veilige fietsinfrastructuur, wordt de fiets ook in andere werelden ‘ontdekt’. Door allerlei initiatieven van deze werelden bijeen te brengen en min of meer te regisseren kun je de afzonderlijke effecten versterken. Vanuit die visie mobiliseert Mobycon nu partijen om te komen tot een gezamenlijk treffen tijdens een (eerste) landelijk fietscongres. Als voorbeelden van ‘werelden’ waarin nieuwe aspecten van het fietsgebruik worden ‘ontdekt’ noemt Johan Diepens, directeur van Mobycon, naast de Hartstichting en de milieubeweging ook de fiets als integratiemiddel. ‘In Tilburg en Den Haag heb ik bijvoorbeeld gezien hoe autochtonen allochtonen met succes via de fiets wegwijs maken in het verkeer en in de stad.’ Ook noemt hij de fiets als vervoermiddel waarop kinderen leren deel te nemen aan het verkeer in verschillende schoolprojecten.
Door een brug te slaan tussen deze initiatieven met medewerking van de fietsfabrikanten, beleidsmakers en belangenbehartigers zou een sterke fietsstimulans kunnen ontstaan, zo gelooft Diepens. Vanuit zorg en noodzaak maakt hij zich sterk voor het zogenaamde ‘nieuwe fietsen’. ‘Als je weet dat we binnen tien jaar van 6 à 7 miljoen auto’s naar 9 miljoen gaan, dan moet je rekenen op 40 tot 50 procent meer auto’s in iedere straat, ook bij u en mij.’ Bovendien schaadt volgens hem het autogebruik niet alleen de gezondheid van mens en milieu, maar lopen zelfs steden een verhoogd risico op een infarct. Volgens Diepens kan juist de fiets op veel fronten een oplossing bieden. Die mogelijkheden aan elkaar knopen en komen tot een daadwerkelijke stimulans van het fietsgebruik. Dat moet als het aan Diepens ligt de uitkomst zijn van een eerste landelijk ‘nieuwe fietsen’-congres dat nog dit najaar - anders voorjaar 2007 - moet plaatshebben.

verkeerskunde artikel
mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.