Model helpt deelauto's beter door de stad te spreiden

vrijdag 15 september 2017
timer 2 min
Promovendus Micha Kahlen van de Rotterdam School of Management, Erasmus Universiteit (RSM), ontwikkelde een model waarmee deelauto’s beter door de stad verspreid kunnen worden. Deelautodiensten kunnen slimmer inspelen op piekmomenten, die ontstaan rond populaire plekken in de stad of bij slecht weer. Dit model kan daarbij helpen.

De deelautodiensten laten de verspreiding van hun deelauto’s nu nog grotendeels aan het toeval over, stelt Kahlen. Daarbij wordt geen bewuste beslissing gemaakt wáár ze hun auto’s positioneren en kunnen zij klanten mislopen. Aan de andere kant moeten klanten soms lang wachten.

Data vergelijken
Om erachter te komen hoe de vraag naar auto’s beter te voorspellen valt, bestudeerde Kahlen de ritten en gps-informatie, die 2400 auto’s van Car2Go en DriveNow gedurende vijf maanden aflegden door Berlijn. Hij legde deze data naast de weervoorspellingen van die dagen en de points of interest in Google Maps. Wanneer het regent huren mensen namelijk eerder een deelauto.

Daarbij keek Kahlen hoeveel van er van een bepaald point of interest, zoals een treinstation of warenhuis, in een bepaalde omgeving waren en met hoeveel sterren ze werden beoordeeld. Rond populaire plekken verwachtte hij meer vraag.

Niet goed gepositioneerd
Hij ontdekte dat de auto’s op sommige momenten niet op de juiste plekken stonden, om optimaal aan de vraag te kunnen voldoen. Met de verzamelde data, ontwierp Kahlen een model dat voor elk uur en elk deel in de stad realtime kan voorspellen hoeveel auto’s er in een bepaalde zone klaar moeten staan.

Winsten
De resultaten zijn gebaseerd op de verhuur van deelauto’s, maar zijn volgens Kahlen door te trekken naar alle bedrijven die mobiliteit in enkele ritten van A naar B aanbieden. Bedrijven kunnen hun winsten met dit model vergroten, door hun auto’s slimmer te verdelen, aldus de onderzoeker. Car2Go zou een winst van drie procent kunnen behalen, een bedrijf als Uber met zes procent (wat kan oplopen tot zeven procent).

Kanttekening
Om die winsten te betalen, moeten bedrijven volgens het model wel tussen 23 en 31 procent minder auto’s inzetten. Of dat in de praktijk wel haalbaar is, valt te bezien. Want door de auto’s alleen op populaire plekken en tijden aan te bieden, kunnen de diensten wel minder populair worden onder een bepaald deel van de klanten.

Download het onderzoek hier.

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.