Monderman-project genomineerd voor internationale prijzen

donderdag 1 september 2005
timer 2 min

Hans Monderman, hoofd van het expertteam van het Europese project ‘Shared Space’, is genomineerd voor twee toonaangevende internationale prijzen; de Amerikaanse 'World Technology Award for Environment 2005' en de Belgische 'Prix Européen d'Architectuur Philippe Rotthier'. Het is de eerste keer dat een Nederlands project wordt genomineerd voor de Amerikaanse prijs.

Shared Space is een Europees project dat nieuw beleid wil ontwikkelen voor de inrichting van de openbare ruimte. Kern is dat de openbare ruimte wordt vormgegeven als mensruimte die sociaal gedrag tussen weggebruikers bevordert. Dat betekent minder verkeersborden, drempels, vluchtheuvels en zebrapaden en meer eigen verantwoordelijkheid voor de verkeersdeelnemers. Op die manier kan een automobilist zich in dorpen, binnensteden, woonwijken en op het platteland voegen naar de wereld van voetgangers, spelende kinderen en fietsers. Het Shared Space project is in Nederland bedacht en ontwikkeld en wordt met zeven partners uitgevoerd. Dit zijn: de Nederlandse gemeentes Haren en Emmen en de Provincie Fryslân, Oostende (België), Bohmte (Duitsland), Ejby (Denemarken) en Ipswich (Engeland).
Als leider van het Shared Space expertteam is Hans Monderman genomineerd Voor de World Technology Award for Environment 2005. Het is de eerste keer dat een Nederlander is genomineerd, sinds de start van het World Technology Network in 2000. Het WTN reikt de prijs ieder jaar uit aan uitzonderlijke en vernieuwende projecten op het gebied van leefomgeving en technologie. De organisatoren waren onder de indruk van de radicale en toch zo eenvoudige aanpak. Het WTN is een wereldwijd netwerk van wetenschappers, ondernemers, journalisten, academici en beleidsmakers en werkt samen met partners als Philips, Nasdaq, CNN en Microsoft.

Stadsvernieuwing
Het Monderman-project is tevens genomineerd voor de driejaarlijkse ‘Prix Européen d'Architectuur Philippe Rotthier'. Deze prijs wordt uitgereikt aan projecten op het gebied van architectuur, stadsvernieuwing en restauratie die zich onderscheiden door hun respectvolle en toch vernieuwende omgang met de Europese architectonische en stedebouwkundige traditie. Deze prijs wordt uitgereikt op 21 en 22 oktober. De uitreiking van de WTN-prijs heeft plaats op 14 en 15 november in San Francisco.

verkeerskunde artikel
mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.