München: Kompakt, urban, grün

donderdag 26 april 2012
timer 2 min

München, dé groeistad van Duitsland, zoekt naar slimme manieren om meer woningen en bedrijven te realiseren én het verkeer milieuvriendelijk af te wikkelen.

Wie overweegt om naar München te verhuizen, kan een leuke rekenexercitie uitvoeren op de site van het Münchner Verkehrs- und Tarifverbund. Vul een werkadres in, en eventueel dat van uw partner, klik op een wijk waar u zou willen wonen en op uw favoriete vervoerwijze. En dan rolt een financieel overzicht over het scherm met de verwachte uitgaven voor wonen en vervoer. Deze ‘Wohn- und Mobilitätsrechner’ is een van de vele instrumenten waarmee München de verkeersbewegingen poogt te beïnvloeden.

In de langetermijnvisie Münchner Perspective (2009) buigt het stadsbestuur zich over de vraag hoe de toenemende vraag naar woningen en bedrijven te faciliteren is en tegelijkertijd de milieudoelstellingen zijn te behalen. Het stadsbestuur kiest in deze nota voor een slimmere stadsplanning – ‘kompakt, urban, grün’ – die reisafstanden niet verder vergroot en die aansluit bij de mogelijkheden van het ov. Daarnaast wordt ingezet op het promoten van milieuvriendelijke alternatieven.

Inmiddels zijn de nodige stappen gezet. Zo is er op de plek van het voormalige vliegveld München Riem een groene, energiezuinige wijk gebouwd, die ruimte biedt aan 16.000 nieuwe inwoners, maar waar ook voor 13.000 mensen een werkplek is. Wonen, werken, groen en water zijn op een slimme manier geïntegreerd. Er wordt in een aantal panden geëxperimenteerd met autoloos wonen. Dankzij twee U-bahn-stations en vele buslijnen is het stadscentrum relatief dichtbij.

Nóg zo’n nieuwe wijk bouwen zit er voorlopig niet in, er zijn simpelweg niet meer grote vrijkomende terreinen. Daarom ligt de nadruk de komende tijd op verdichting van de stad. Begin dit jaar werd er op het Zukunftskongress München over oplossingen nagedacht.

Een meer verdichte, compacte stad maakt fietsen aantrekkelijker. München is een fietsstad in opkomst. Het aandeel fiets in de modal split steeg van 10 procent in 2002 tot 14 procent in 2008. Dit werd mede bereikt dankzij het verbeteren van het fietsnetwerk, het openstellen van veel eenrichtingsstraten voor fietsers, het bouwen van stallingen bij ov-haltes, maar ook door opmerkelijke marketingcampagnes. Zo was er de campagne Radlstar, waarbij fietsers zich met hun fiets op de foto konden laten zetten.

 
Auteur: Joske van Lith

München als fietsstad in opkomst stimuleert het fietsen door het netwerk te verbeteren, stallingen te bouwen bij ov-haltes en het voeren van speciale marketingcampagnes

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Ontvang één keer per week het laatste nieuws van Verkeerskunde.

* verplichte velden