Na Fryslân ook gratis fiets-APK in Delft

maandag 30 oktober 2006
timer 2 min

Van 31 oktober tot en met 8 november organiseert de gemeente Delft in samenwerking met de stichting Biesieklette een zogeheten fiets-APK. Tijdens een gratis fietskeuring op verschillende plekken in de stad kijkt een controleur naar de onderdelen waar een (verkeers)veilige fiets aan moet voldoen, zoals remmen, verlichting en banden. Op eventuele reparatiekosten ontvangt de fietseigenaar 10 procent korting.

’s Ochtends blijft het langer donker en het herfstweer is guur en nat. Met name onder deze omstandigheden is het hebben van een veilige fiets van belang, vindt de gemeente Delft. Veilig fietsen is volgens de gemeente méér dan goed zichtbaar zijn voor het andere verkeer. Ook goed functionerende remmen, banden met een goed profiel en een stuur met handvatten dragen bij aan de (verkeers)veiligheid van de fietser.
Delft is niet de eerste gemeente waar een fiets-APK wordt gehouden. Den Haag hield eerder al een dergelijke APK en in de provincie Fryslân wordt al voor het tweede jaar een fiets-APK gehouden tijdens de laatste donkere maanden van het jaar. Delftse fietsers krijgen na de gratis keuring op een vijftal locaties een zadelhoesje (op=op) en een keuringscertificaat. Op dit certificaat staat welke onderdelen wel en welke onderdelen niet voldoen aan de veiligheidseisen. Hiermee kunnen fietseigenaren zonodig naar één van de deelnemende fietsenmakers in Delft. Daar ontvangen zij 10 procent korting op de reparaties die op het keuringscertificaat worden genoemd.
Het initiatief voor de eerste winter-APK in Delft kwam vanuit de gemeente zelf, aldus woordvoerster Frances van Heijst. De kosten voor de Delftse fietskeuring bedragen maximaal slechts 2000 euro. Van Heijst: ‘Die kosten betreffen met name communicatiekosten, waaronder een vergunning voor flyeren en de aanschaf van zadelhoesjes. De APK-controleur is een medewerker van Biesieklette die op vrijwillige basis werkt en de deelnemende fietsenmakers geven zelf de tien procent korting.’
Afhankelijk van de animo en de resultaten zal de gemeente beslissen over eventuele vervolgkeuringen. De Stichting Biesieklette beheert 30 fietsstallingen in acht gemeenten in de Randstad, waaronder Den Haag en Hoofddorp.

verkeerskunde artikel
mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.