Nachtbus van Twente naar Schiphol

vrijdag 27 december 2019
timer 2 min

Oad start per 1 juli een nachtelijke busverbinding van Enschede naar Schiphol voor vakantiegangers die op tijden vertrekken waarop nog geen openbaar vervoer beschikbaar is. Oad duikt daarmee in het gat dat de NS achterliet toen besloten werd de proef met de nachttrein vanuit Twente te stoppen.

De bus vertrekt elke nacht om 01.00 uur uit Enschede, stopt onderweg op de A1 nabij Hengelo, Almelo, Holten, Deventer, Apeldoorn en Barneveld en komt rond 03.30 uur aan op Schiphol. Op zaterdagen en zondagen is de SnelwegNachtBus ook te boeken op het traject van Schiphol naar Enschede. De bus vertrekt dan om 04.15 uur vanaf Schiphol.

 

Alternatief voor trein

Regio Twente en de provincie Overijssel zijn blij met het initiatief van Oad Reizen. Daarmee is er voor vakantiegangers een alternatief nu de NS de proef met de nachttrein heeft stopgezet, zo laten zij via een persbericht weten. De provincie Overijssel, Regio Twente en Oad gaan de SnelwegNachtbus evalueren na een proefperiode die eindigt op 4 september. Dan wordt bekeken of het mogelijk is de bus het hele jaar door te laten rijden. Mogelijk kan de evaluatie ook leiden tot een nachtbus van Zwolle naar Schiphol.

 

Onrendabel voor NS

NS startte de proef met de nachttrein naar Schiphol in 2009. Gerrit Jan Kok,

gedeputeerde bereikbaarheid en openbaar vervoer van de provincie Overijssel, en Theo

Schouten hebben recentelijk gesprekken gevoerd om te proberen de proef met de

zomernachttrein te behouden. Uit die gesprekken met de NS bleek dat het aantal treinreizigers

achterbleef bij de verwachte 200 per nacht. Door nachtelijke werkzaamheden aan

het spoor kon niet elke nacht gereden worden of alleen met een lange omweg. Ook gaf de NS aan dat de concurrentie van de vliegvelden Münster-Osnabrück en Weeze bij Düsseldorf is

toegenomen, en dat er zo minder mensen naar Schiphol reizen.

 

Buskaartje goedkoper

Oad gelooft in een rendabele exploitatie van de Snelwegnachtbusverbinding. Het buskaartje is goedkoper dan de trein (afhankelijk van de opstapplaats €15,50 tot €17,50). Kinderen reizen gratis. De reistijd met de Snelwegnachtbus komt ongeveer overeen met de nachttrein, omdat de opstapplaatsen langs de snelweg liggen. De bus rijdt niet het centrum van de steden in.

 
Auteur: Eveline Korving

Oad springt met de nachtbusverbinding van Twente naar Schiphol in het gat dat de NS liet liggen. (Foto: Shirley de Jong)

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.