Nationaal verkeerskundecongres: 5 papers over ‘rol van de verkeerskundige’

dinsdag 3 oktober 2017
timer 3 min

Tijdens het Nationaal verkeerskundecongres (NVC), op 1 en 2 november in Zwolle, worden veertig papers gepresenteerd en/of gepubliceerd. Hieronder een samenvatting van vijf gepubliceerde papers, die gaan over de rol van de verkeerskundige. U kunt de paper lezen en downloaden door op te titel te klikken.

‘Are you getting it?’ Vier persona's voor de verkeerskundige van morgen

Auteurs: Ron Bos (gemeente ’s-Hertogenbosch), Rob Temme (gemeente Breda) en Koen van Waes (gemeente Tilburg)

Als gevolg van maatschappelijke ontwikkelingen verandert de rol van de verkeerskundige voortdurend. ICT speelt daarin een fundamentele en disruptieve rol. Daarom wordt de invloed van ICT op mobiliteit centraal gesteld. Wat voor invloed hebben genoemde ontwikkelingen op beleidsvorming en wat betekent dat specifiek voor de verkeerskundige als beleidsmaker? In deze paper worden vier persona’s geïntroduceerd voor de verkeerskundige van morgen.

De gemeente als speler in de keten

Auteurs: Robin Kleine en Hélène van Heijningen (Mobycon)

Maatschappelijke ontwikkelingen geven aanleiding ketenmobiliteit naar een hoger niveau te tillen. Maar er zijn nog vele taken waarvoor geen of wisselend verantwoordelijkheid wordt genomen. Gemeenten hebben veel belang bij een succesvolle keten en daarom luidt de centrale vraag: “Welke rollen kunnen, willen en/of moeten gemeenten innemen binnen de keten, waar de regie veelal wordt gevoerd door andere partijen en de uitvoering versnipperd is?”

Als je mensen centraal zet, gaat het om hun geluk 

Auteur: Hans Stevens (De Verkeersonderneming)

Doorgaans wordt enkel de economische kant van mobiliteit belicht. Daardoor heeft vijf tot tien procent van de bevolking nauwelijks toegang tot onder meer werk, zorg, onderwijs, sport, recreatie én hun sociale netwerk. Door de mens centraal te stellen in mobiliteitsbeleid, worden culturele én sociale mobiliteit ook belangrijk. De Mobiliteitsgeluk Index geeft inzicht of en hoe geluk wordt ervaren en waar interventies nodig zijn.

Een risico-gestuurde aanpak: wat is daarvoor nodig? 

Auteur: Wilma Slinger (CROW), Andrew Piso (gemeente Eemsmond) en Ronald van der Hoek (gemeente Uithoorn)

Risicogestuurd verkeersveiligheidsbeleid is een thema in de nieuwe strategie verkeersveiligheid, die in 2018 uitkomt. Maar hoe kunnen gemeenten deze strategie vertalen naar het dagelijks werk? De centrale vraag in deze paper luidt: “Wat is ervoor nodig om de risicogestuurde aanpak aan de hand van specifieke indicatoren als bijvoorbeeld snelheid succesvol te laten zijn in de gemeentelijke context en werkwijze?”

In het belang van de klant; Meer regie over mobiliteitsdiensten 

Auteurs: Frits Touw, Roxane van der Laan en Dirk-Jan de Haan (Enigma Consulting Mobility)

Om in te spelen op maatschappelijke ontwikkelingen moeten bestaande mobiliteitsdiensten zich aanpassen, terwijl nieuwe initiatieven als paddenstoelen uit de grond schieten. Het succes van nieuwe mobiliteitsketens is afhankelijk van de klantacceptatie. Daarom moet de klant centraal gesteld worden. In deze paper luidt de stelling: “Bij de huidige onstuimige groei van mobiliteitsdiensten is meer regie noodzakelijk om de belangen van de klant, en daarmee het succes van duurzame mobiliteit, veilig te stellen.”

Het NVC op 1 en 2 november
Klik hier voor een overzicht van alle (gepresenteerde en) gepubliceerde papers. Meer weten over het Nationaal verkeerskundecongres? Bekijk het programma of reserveer alvast een plek.

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.