Nederland heeft bruggenprobleem

woensdag 30 november 2016
timer 2 min

Belangenorganisatie Transport en Logistiek Nederland (TLN) vreest voor de staat van Nederlandse bruggen. Achterstallig onderhoud kan het verkeer ernstig ontregelen, zoals momenteel bij de Merwedebrug. Volgens TLN moet er een actieplan komen voor structureel onderhoud aan deze oude infrastructuur. Minister Schultz liet de Tweede Kamer onlangs weten de noodzaak hiervoor niet in te zien.

Rijkswaterstaat wil voor 2018 onderhoud plegen aan veertien stalen bruggen, die dan weer ruim dertig jaar meekunnen. Lobbyclub TLN vreest dat de komende jaren vaker acuut onderhoud aan bruggen nodig is en wil daarom dat álle oude bruggen worden onderhouden. Woordvoerder Renée Reijers: “Inmiddels is de Merwedebrug al twee maanden dicht voor vrachtverkeer. Per dag lijdt Nederland zo’n half miljoen economische schade door zulke werkzaamheden.”

Oude bruggen

De meeste bruggen in Nederland zijn na de Tweede Wereldoorlog gebouwd, zei Erik Deuring van ingenieurs- en adviesbureau Antea Group onlangs in Verkeer in Beeld. Dat betekent dat veel bruggen al tegen rond de 60 á 70 jaar oud zijn. Heico de Lange van de Nederlandse Bruggenstichting vertelde toen dat we niet hoeven te vrezen voor het einde van de levensduur van de bruggeninfrastructuur. Iedere vijf jaar vindt immers een reguliere inspectie plaats, waardoor ook de haarscheurtjes in de Merwedebrug werden ontdekt. Maar volgens belangenvereniging TLN is dat dus niet genoeg.

Actieplan Bruggen

Daarom pleit Transport en Logistiek Nederland voor het ‘Actieplan Bruggen’. Daarin moet de stand van álle Nederlandse bruggen gemonitord worden en roept het de Tweede Kamer op om meer financiële middelen te reserveren voor onderhoud en vervanging van bruggen. Hoeveel budget daarvoor nodig is, laat TLN liever aan de overheid over.

Vooralsnog heeft minister Schultz aangegeven geen prioriteit te geven aan de bruggeninfrastructuur, maar wél in gesprek te willen met transportsector.

Geplaatst door

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Ontvang één keer per week het laatste nieuws van Verkeerskunde.

* verplichte velden