Nederland pleit voor Europees PFAS-verbod

zondag 29 december 2019
timer 2 min

Het Nederlandse voorstel voor een Europees verbod op PFAS krijgt steun in de milieuraad in Brussel. Minister van Veldhoven (Milieu) is kartrekker van het zogenoemde restrictievoorstel.

Een verbod zou alle PFAS in niet-essentiële toepassingen verbieden. Van Veldhoven: “Ik vind dat we de kraan voor PFAS moeten dichtdraaien. Het teflon laagje is misschien handig in een pan, tegelijkertijd breken deze stoffen nooit meer af in ons milieu en kunnen ze schadelijk zijn voor onze gezondheid. PFAS komt nog iedere dag aan alle kanten ons land binnen. We kunnen dit niet in ons eentje oplossen en moeten het probleem aan de voorkant in heel Europa aanpakken. Zodat PFAS überhaupt niet meer gebruikt en uitgestoten wordt.”

6000 stoffen 

PFAS hebben als nadeel dat ze vermoedelijk kankerverwekkend zijn én niet biologisch afbreekbaar. Het voorgestelde verbod is uniek, omdat het in één klap ongeveer 6000 stoffen zou verbieden. PFAS is de verzamelnaam voor deze stoffen. Dit is noodzakelijk om te voorkomen dat de ene PFAS-stof vervangen wordt door een andere. Zo bleek bij het verbod op PFOA in 2008 dat de industrie overschakelde op het eveneens schadelijke GenX.

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.