Nederland Schoon door afvalzakje in de auto

vrijdag 9 april 2004
timer 2 min

De automobilist is nog één van de grootste veroorzakers van zwerfvuil langs bermen en op stopplaatsen. Om de automobilist minder als vervuiler door het leven te laten gaan én Nederland er schoner uit te laten zien, heeft de Stichting Nederland Schoon een afvalzakje voor in de auto ontworpen, de SnelWeg. Op 6 april gaf de Directeur-Generaal van Rijkswaterstaat, de heer ir. L.H. Keijts, het startsein voor de landelijke antizwerfafval campagne door een levensgrote afbeelding te onthullen van SnelWeg langs de A13 bij Delft Noord.
De campagne moet de automobilist ertoe bewegen zijn of haar gedrag te veranderen ten aanzien van zwerfafval. Jaarlijks verdwijnt maar liefst 100.000 ton afval uit auto’s en vrachtauto’s en het kost RWS jaarlijks zo’n 8 miljoen euro om dit langs de snelwegen op te ruimen. Onderzoek heeft aangetoond dat de belangrijkste oorzaak van dit gedrag is dat men het afval in zijn/haar auto niet kwijt kan.
De afvalzakjes zijn verkrijgbaar bij de benzinestations en bij de ANWB. Posters op zo’n 300 stopplaatsen langs de autosnelwegen sporen de automobilist aan om het afval in een autoafvalzakje te deponeren. Dit gebeurt allemaal onder het motto ‘Met hetzelfde gemak gooi je het in de afvalbak’. De campagne loopt tot september 2004.
De verkeerscampagne van Nederland Schoon is één van de vele campagnes van deze stichting. Al eerder zocht het samenwerking met RWS en is op regionaal niveau ook gewerkt aan een antizwerfafval campagne. Hierbij is een afvalreductie tot stand gekomen van 30 tot soms zelfs 80 procent. Deze campagnes zijn mede het gevolg van afspraken tussen overheid en bedrijfsleven in het Deelconvenant Zwerfafval (onderdeel van het Convenant Verpakkingen III). Stichting Nederland Schoon is in 1991 opgericht door het bedrijfsleven, de overheid en belangenorganisaties als ANWB.

verkeerskunde artikel
mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.