Nederland strak in de gordel

maandag 5 februari 2007
timer 2 min

Nederland zit strakker in de gordel dan ooit. Niet minder dan 94 procent van de bestuurders maakt gebruik van de veiligheidsriem tegen 90 procent in 2004 en slechts 80 procent amper zes jaar geleden. 'Er is nauwelijks te ontkomen aan de conclusie dat nieuwe gordelcampagnes telkens weer hun vruchten afwerpen', zeggen deskundigen.

'Frappez-toujours' blijft daarmee het parool. De voorlaatste metingen van het gordelgebruik werden voorjaar 2006 verricht, mede in verband met recente campagnes van 'gordeldier Goochem' en 'Daar kun je mee thuiskomen'.
Medeaanleiding voor de nieuwste meting (uitgevoerd door Goudappel Coffeng in opdracht van de Adviesdienst Verkeer en Vervoer van Rijkswaterstaat) was de verscherping van de regels per 1 april vorig jaar voor toepassing en gebruik van kinderzitjes in auto's. Kinderen onder de 1,35 m moeten sindsdien in een goedgekeurd zitje. De campagne die deze boodschap uitdroeg, sorteerde effect: het gebruik van de toegestane zitjes steeg ten opzichte van 2004 van 25 naar 56 procent. Ook kinderen zonder zitje en zonder gordel werden bij de laatste meting steeds minder gesignaleerd. Het percentage daalde hier van 25 twee jaar geleden naar tien nu.
Bestuurders van bestelauto's zijn nog altijd minder braaf. Hier bleef de stijging van het draagpercentage beperkt van 77 (2004) tot 80.
Dat de man/vrouw achter het stuur grote invloed heeft op de andere inzittenden is andermaal aangetoond. Passagiers voorin dragen de gordel even vaak. 'Backbenchers' zijn iets minder gedisciplineerd. Hier stelde Goudappel Coffeng een draagpercentage van 74 vast.
Winst is dat het verschil tussen binnen en buiten de bebouwde kom wegebt. In de stad droeg men de gordel tot nu toe steeds 5 à 10 procent minder. Bij het voorjaarsonderzoek kon echter geen verschil meer worden vastgesteld.
Géén verbetering stelde het bureau vast bij de hoofdsteunen. Bij de bestuurder was en is slechts 46 procent goed afgesteld. Voor de naastzittende passagier was er vergeleken met 2004 zelfs een daling van 55 naar 47 procent. Het whiplash-risico voor deze categorie nam hierdoor toe.
Relatief groot zijn de regionale verschillen in gordeldiscipline. Noord-Holland-Noord scoorde 100 procent gordelgebruik onder bestuurders van personenauto's tegen slechts 86 procent in Midden-West-Brabant en 91 procent in Rotterdam Rijnmond. Onduidelijk is in hoeverre regioverschillen in handhaving hierbij een rol spelen.

verkeerskunde artikel
mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.