Nederlands wagenpark groeit in recordtempo

maandag 8 januari 2024

Foto: Shutterstock

In 2023 groeide het aantal personenauto's in Nederland met ruim 180 duizend voertuigen. Dat meldt de BOVAG op basis van cijfers van de RWD. Gemiddeld groeide het aantal auto's in Nederland in de voorgaande jaren met 'slechts' 100 duizend. 

 

In 2023 werden 370 duizend nieuwe auto's verkocht, 254 duizend geïmporteerd, 280 duizend geëxporteerd en 164 duizend gesloopt. Dat maakt dat er een netto groei van het aantal personenauto's met 180 duizend plaatsvond. De verwachting is dat het aantal auto's in Nederland in 2030 de tien miljoen zal bereiken. 

De stijging kan een aantal oorzaken hebben. Zo noemt de BOVAG als mogelijke verklaring een inhaalslag na de coronajaren, waarin met name nieuwe auto's slechter leverbaar waren. 

Ook het verdwijnen van voorzienen én het ontbreken van openbaar vervoer als volwaardig alternatief in minder stedelijke gebieden is een mogelijke verklaring: als de bus minder rijdt, kiezen mensen eerder voor de auto. Vaak is in landelijk gebied de auto het enige daadwerkelijke alternatief. 

De filedruk houdt gelijke tred met de stijging van het aantal auto's. In 2023 was de filezwaarte (lengte keer duur van de file) 17 procent hoger dan een jaar eerder en 6 procent hoger dan 2019, het laatste pré-coronajaar. De coronapandemie had sowieso een opstuwende werking wat betreft het aantal eigen auto's, vanwege het vermeende besmettingsgevaar in trein en bus kochten veel particulieren een (tweede) auto.  

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief