Nederlandse automobilisten tevreden over de wegen

dinsdag 14 januari 2020

Platform WOW - Wegbeheerders ontmoeten wegbeheerders - onderzocht de tevredenheid van Nederlandse automobilisten over de wegen waar ze op rijden in het wegbelevingsonderzoek. Daaruit blijkt dat weggebruikers over het algemeen tevreden zijn over zowel Rijks- als provinciale wegen en wegen in beheer van gemeenten. De tevredenheid is sinds het eerste wegbelevingsonderzoek in 2013 gestegen voor deze wegen. 

Als belangrijkste sterke punten worden de kwaliteit en het onderhoud van de wegen genoemd. Voor Rijkswegen wordt bovendien het comfort als sterkt punt gezien. Voor gemeentelijke wegen valt op dat de ingeschatte reistijd vaak overeenkomt met de werkelijke reistijd. 

Verbeterpunten

De belangrijkste verbeterpunten liggen bij het verbeteren van de doorstroming en bij het uitvoeren van wegwerkzaamheden. Uit het onderzoek blijkt dat de verkeersveiligheid een aandachtspunt moet zijn en blijven voor zowel provinciale als gemeentelijke wegen. Gemeenten kunnen daarnaast zorgen voor betere doorstroming bij wegwerkzaamheden. Provincies kunnen vooral de verkeersinformatie beter op orde hebben.

Verschillen

Weggebruikers van provinciale wegen zijn het meest tevreden over de provincie Friesland en Drenthe als wegbeheerder. Zeeland valt juist in negatieve zin op, hier zijn weggebruikers minder tevreden, hoewel rijcomfort en uitwijkmogelijkheden bij pech als pluspunten van de wegen in de provincie Zeeland genoemd worden. De gemeente Zwolle komt als beste wegbeheerder van gemeentelijke wegen uit de bus, Enschede, Den Haag en Amsterdam scoren beneden het gemiddelde. Onder de door Rijkswaterstaat beheerde regio's scoren Noord-Nederland en Zee en Delta scoren het hoogste. De regio West-Nederland Zuid scoort gemiddeld het laagst met als belangrijkste aandachtspunt de ontevredenheid over de doorstroming.

Lees hier meer over het onderzoek.

 

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.