Nederlandse VR-fietssimulator wint internationale innovatie-award

woensdag 28 juni 2017
timer 1 min
De virtual-reality-fietssimulator Cyclespex, die door NHTV Breda en provincie Noord-Brabant is ontwikkeld, is één van de winnaars van de ‘European Transport Innovation Challenge 2017’. De Cyclespex won deze award op het congres voor Intelligente Transport Systemen (ITS) in Straatsburg, dat vorige week plaatsvond.

Cyclespex staat voor Cycle and SPatial context EXperience simulator. Door middel van virtual reality wordt een variatie aan verschillende omgevingen gesimuleerd en wordt de fietsbeleving gemeten. In 2015 kwam het eerste model beschikbaar en sindsdien werd het verder ontwikkeld. Zo werd in samenwerking met Universiteit Utrecht de meetmethodiek geoptimaliseerd.

Toepasbaar
In 2015 werd de fietssimulator in Europees verband toegepast, waarbij innovaties rondom snelfietsroutes centraal staan. De uitkomsten die voortkomen uit die project worden direct gebruikt in het fietsmobiliteitsbeleid van provincie Noord-Brabant en haar regionale partners.

Snelfietsroutes
De provincie Noord-Brabant wil in 2020 de slimste fietsprovincie van Nederland zijn. Daarvoor legt het volop snelfietsroutes aan, om het gebruik van de fiets in het dagelijks verkeer te stimuleren. Brabantse burgers worden hierbij betrokken, om op die manier ook een fietsvriendelijk beleid te kunnen voeren.

Samenwerking
Om dit doel te bereiken, werkt de provincie samen met de Academie voor stedenbouw, logistiek en mobiliteit van NHTV Breda, de gemeente Tilburg en TU/e.

Geplaatst door

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Ontvang één keer per week het laatste nieuws van Verkeerskunde.

* verplichte velden