Nieuw kabinet mikt op invoeren rekeningrijden

vrijdag 10 december 2021

Het nieuw te vormen kabinet wil een kilometerheffing invoeren voor zowel elektrische- als conventioneel aangedreven auto's. Dat  melden diverse bronnen, onder andere aan de NOS. Het nieuwe kabinet zou alle automobilisten willen laten betalen naar gebruik.

De verwachting is dat het invoeren van betalen naar gebruik een tijdrovende exercitie zal blijken. De verwachting is dat de maatregel pas ná de regeerperiode van een nieuw kabinet zal worden doorgevoerd. De NOS meldt dat een coalitieakkoord tussen VVD, D66, CDA en ChristenUnie op handen is en waarschijnlijk begin volgende week zal worden gepresenteerd. 

Het principe van 'betalen naar gebruik' voor de automobilist ligt traditioneel gevoelig bij de VVD. Daar kwam al een kleine verandering in toen bleek dat de partij wél voorstander is van een kilometerheffing voor elektrische auto's. Uit het partijprogramma van de VVD: “Als we dan in de toekomst toch een systeem van betalen per kilometer hebben, is het wel zo eerlijk en eenvoudig om de huidige wegenbelasting af te schaffen, en onder de noemer ‘de gebruiker betaalt’ alleen een kilometerheffing over te houden."

Het ministerie van Finaciën verwacht dat het aantal files zal afnemen, met name in de avondspits, als een dergelijk systeem zijn intrede doet. Tegelijkertijd verwacht het ministerie ook dat de invoering van rekeningrijden zeker tien jaar tijd zal kosten.

 

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.