Nieuwe Europese rijbewijsrichtlijn

donderdag 29 februari 2024

Foto: Shutterstock

Het Europese Parlement heeft ingestemd met een nieuwe rijbewijsrichtlijn. In de richtlijn is een uitzondering opgenomen voor het besturen van elektrische bestelauto's, die vanwege het accupakket te zwaar kunnen zijn voor het standaard B-rijbewijs. Het Parlement vindt dat bestelwagens tot 4250 kilo met een B-rijbewijs bestuurd mogen worden. 

Dit jaar loopt de tijdelijke vrijstelling voor zware elektrische bestelbussen af. Wat er nu op nationaal gebied zal gebeuren is nog niet bekend. 

Ook in de richtlijn: 17-jarigen moeten straks het B én het BE-rijbewijs al op 17-jarige leeftijd kunnen halen. Nu mogen 17-jarigen met een rijbewijs al onder begeleiding rijden, waar de begeleider een begeleiderspas moet aanvragen, minimaal 5 jaar in bezit van een rijbewijs zijn en minstens 27 jaar oud zijn. In de richtlijn moeten 17-jarigen straks een volwaardig rijbewijs kunnen halen, waarmee ze zelfstandig de weg op kunnen. 

17-jarigen moeten straks ook al hun vrachtwagenrijbewijs kunnen halen, maar moeten dan wel eerst met een begeleider op pad. 

In het voorstel voor de richtlijn was ook een medische keuring verplicht te stellen bij elke rijbewijsverlenging. Dat voorstel heeft het niet tot de richtlijn gehaald.

 

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief