Nieuwe indeling luchtruim zorgt voor schoner vliegverkeer

maandag 17 oktober 2022

Geluidsoverlast verminderen, minder CO2 en stikstof uitstoot en een lager brandstofverbruik. Dat is wat het kabinet wil behalen met de doelen van de Voorkeursbeslissing Luchtruimherziening.

De afgelopen jaren is het luchtruim boven Nederland een stuk drukker geworden. Er is behalve civiele luchtvaart ook ruimte nodig voor militaire vliegtuigen. In de toekomst zal er dus iets moeten veranderen qua indeling van het luchtruim volgens de Rijksoverheid.

De Rijksoverheid ziet een aantal oplossingen voor zich. De aanvliegroutes op Schiphol veranderen zorgt ervoor dat vliegtuigen de landing later kunnen inzetten. Dit zorgt ervoor dat piloten minder gas hoeven te geven en minder hoeven te remmen. Dat heeft dan minder geluid en minder uitstoot boven woon- en natuurgebieden als gevolg. Ze willen dit bereiken door het militaire oefengebied, wat zich in het zuidoosten van Nederland bevindt, op te heffen en het oefengebied in het noorden van Nederland vergroten. Op deze manier kunnen vliegtuigen afkomstig uit het zuiden in een directere route naar bijvoorbeeld Schiphol vliegen, zonder om het oefengebied heen te vliegen. 

Hiermee wordt dus wel het oefengebied in Noord-Nederland vergroot. De nieuwe F-35 kan daar beter oefenen, waardoor het aantal militaire oefenvluchten niet toeneemt. Dit voorkeursbesluit zorgt ervoor dat de nieuwe indeling van het luchtruim globaal wordt vastgelegd. 

De komende tijd wordt deze indeling van het luchtruim verder uitgewerkt. In samenwerking met provincies, gemeentes, de luchtvaartsector maar ook de bewoners- en natuurorganisaties. Dan zal ook duidelijk worden welk effect de herindeling heeft per regio. In 2025 begint het daadwerkelijke uitvoeren waarbij de herindeling stap voor stap zal worden ingevoerd. 

 

Vliegtuig in de lucht
mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.