Nieuwe norm voor verkeersborden in Nederland

vrijdag 27 december 2019
timer 1 min

De Nederlandse NEN 3381 ‘Verkeerstekens - Algemene eisen voor borden’ ligt tot 1 november ter commentaar. Deze herziene norm sluit aan op de Europese norm voor verkeersborden, NEN-EN 12899-1 en geeft  aanvullende bepalingen voor de Nederlandse verkeersborden, waaronder de bordaanpassingen ten behoeve van de kleurenblinden.

De herziene NEN 3381 beschrijft de eisen, de classificatie en de beproevingsmethoden voor Nederlandse verkeersborden en moet worden toegepast in combinatie met NEN-EN 12899-1. Praktisch gezien betekent het dat voor verkeersborden de NEN-EN 12899-1 geldt, aangevuld met eisen uit de NEN 3381voor onder andere het ontwerp, de maatvoering, kleur, retroreflectie en duurzaamheid van verkeersborden. Nieuw in de NEN 3381 is onder meer de uitbreiding van borden met een witte bies langs de rand van het bord en de witte scheidingsbies tussen de kleuren blauw en rood ten behoeve van de herkenbaarheid voor kleurenblinden. Het toepassen van deze witte scheidingsbies is vanaf 1 oktober 2012 toegestaan door de herziening van het Reglement Verkeersregels en Verkeertekens (RVV).

Op www.normontwerpen.nen.nl is het normontwerp NEN 3381 in te zien en kan elektronisch commentaar worden ingediend tot 1 november 2012.

de nieuwe norm NEN 3381 geeft onder meer aanwijzingen voor een witte bies langs de rand van een verkeersbord en een witte scheidingsbies tussen de kleuren blauw en rood ten behoeve van de herkenbaarheid voor kleurenblinden.

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.