Nieuwe ontwikkelingen in Friese bus- en doelgroepenvervoer

dinsdag 23 januari 2007
timer 3 min

Lange tijd liep Fryslân achter op het gebied van integratie van gehandicapten in het openbaar vervoer. Integratie via Regiotaxi - waar Wvg- en ov-reizigers elkaar treffen - had nauwelijks plaats, omdat deze vervoersvorm slechts in een paar Friese gemeenten bestond. Nieuwe ontwikkelingen in het bus- en doelgroepenvervoer maken van Fryslân nu echter een voorloper.

Connexxion introduceert op 15 april 113 speciaal ontworpen rolstoeltoegankelijke bussen voor het nieuwe vervoerconcept: de Frysker. De lage-vloerbussen hebben slechts 20 zitplaatsen en één speciale plaats voor een rolstoel. De lage vloer ligt echter nog steeds boven het niveau van de meeste haltes, waardoor de chauffeur met de hand de metalen treeplank moet uitklappen om rolstoelers toegang tot de bus te geven. Dat is ook noodzakelijk omdat de chauffeur niet op alle haltes naadloos kan aanrijden.
‘Het busje is niet het enige unieke aan ons vervoerconcept’, vertelt woordvoerder Herman Opmeer. ‘In 23 plaatsen komt een speciale groene zuil waar reizigers de lijnbus kunnen bestellen. Die rijdt volgens dienstregeling, maar we zijn afgestapt van de oude routes die dwars door de dorpskernen gaan. Nu rijdt de bus over de snelle routes en wijkt hij alleen af als er echt reizigers op de halte staan. Dit alles geldt overigens alleen voor de dunne lijnen.’

Zitplaatstarief
Toegankelijk openbaar vervoer kan reizigers verleiden om niet langer gebruik te maken van kostbare speciale vervoersvoorzieningen. Maar bepaalde doelgroepen zullen altijd apart vervoer nodig hebben. Binnen deze sector streven overheden ernaar om zo veel mogelijk vervoer te integreren: zo niet in het voertuig, dan toch minstens in het contract.
Ook in dit opzicht is Fryslân nu één van de voorlopers. In november vorig jaar won ‘De Combinatie’, een groep Friese taxiondernemers die gezamenlijk opereren onder het concept Flexitax, de opdracht voor een combinatie van Wvg- en leerlingenvervoer van zes gemeenten. Het contract bevat ook een optie voor uitvoering van Regiotaxivervoer (dus inclusief ov-reizigers), maar de gemeenten hebben nog niet besloten of ze dit vervoer willen aanbieden.
Flexitax bestond al sinds 2005 als commerciële deeltaxi, die vooruitliep op aanpassing van de wet waarin het zitplaatstarief mogelijk wordt gemaakt (een commerciële taxi kon tot 1 januari jongstleden het tarief niet differentiëren naar het aantal passagiers). Binnen de opdracht voor doelgroepenvervoer wordt nu in een speciale pilot bekeken of ook voor het leerlingenvervoer een zitplaatstarief kan worden gehanteerd. In de contracten van Regiotaxi Gelderland die op 1 januari zijn ingegaan is zo’n tarief al voorzien: het omslagpunt naar het uurtarief wordt bereikt als er meer dan vier reizigers op één reisrelatie worden vervoerd.
Is er nu sprake van concurrentie tussen de twee formules? Veel mensen met een Wvg-indicatie kunnen immers met beide systemen uit de voeten. Erg zwaar zal de concurrentie niet zijn, denkt Opmeer: ‘Er blijft buiten het openbaar vervoer een doelgroep die altijd bijzonder vervoer zal vereisen.’

verkeerskunde artikel
mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.